Jongeren leren bij Roots & Routes

algemeen
0
5 jul '04

Een kleine week hebben de deelnemers aan Roots & Routes mogen oefenen om vanavond hun werk te presenteren op de Dam. Ze leerden samenspelen, maar ook stil zijn.

Roots & Routes doet aan Idols denken, maar dan met streetcredibility. De jongeren spelen en zingen geen voorgeproduceerde popsongs, maar gaan zelf aan de slag. In krap een week hebben ze een nummer geschreven en dat als band leren spelen. Ondertussen hebben ze ook nog eens kennis gemaakt met de werking van de muziekindustrie.

De deelnemers krijgen les van bekende musici als Tasha's World, Macaco, The Jazzanova Crew en de Tsjechische rapgroep Nas.e Ve.c. In Hotel Arena, waar 20 van de jongeren repeteren, wijst Zuco 103-zangeres Lilian Veiera hen tijdens een workshop op het belang van stilte. 'Leer stilte te waarderen.' Want met zoveel vocaal en muzikaal talent, moet je oppassen dat de een de ander niet gaat overschreeuwen.

Soms botst het toch. Human beatboxer Nabil (20) raakt geïrriteerd en snauwt naar de drummer dat hij moet kappen met spelen omdat hij van het drummen in de war raakt. En voor de zoveelste keer gaat het muzikale bruggetje mis van de Marokkaanse rapper Ismael (17).

Nabil veroverde een plaats in de workshops na het winnen van de beatboxwedstrijd Battle of Amsterdam. Ismael komt uit Barcelona en rapt in het Arabisch en Spaans. Engels spreekt hij nauwelijks. De taalbarrière wordt muzikaal geslecht door Nabil. Hij beatboxt het ritme voor Ismael voor.

Ismael kan het vooral goed vinden met Mourad (19), een van de gescoute mediatalenten uit Amsterdam. Terwijl Ismael staat te oefenen maakt Mourad opnames voor de uitzendingen van Roots & Routes op het Amsterdamse kanaal Salto. 'Ismael is net als ik een Marokkaan in een ander land. Ik vind het leuk om op deze manier samen te werken. Wij begrijpen elkaar.'

Ook Nabil weet zeker dat het contact met de andere deelnemers aan de masterclasses niet na deze week over zal zijn. Terwijl hij heet water met honing naar binnen werkt, - 'dat is goed voor mijn stem' - vertelt hij dat hij eigenlijk uit Waalwijk komt, maar sinds hij in Amsterdam woont gaat het helemaal de goede kant uit.'

Behalve beatboxen doet Nabil ook aan breakdance en acteert hij. 'Ik heb al mijn eigen show. Deze zomer heb ik optredens in Duitsland.' Lilian wil nog een keer oefenen en dan is het genoeg voor vandaag. De Spaanse bassist André Stancov (27) zet zijn mp3-recordertje op een stoel die vlak voor de band staat. 'Heel schattig', zegt een medewerker van Roots & Routes. 'Hij oefent 's avonds altijd nog even.'

Bron: © De Volkskrant

© MAROKKO.NL 2004