Vasten en toch niet afvallen
Het tegenstrijdige van de ramadan is dat gelovige moslims die meedoen zowel vasten als lekker eten.
10 August 2010
lifestyle

Zoete lekkernijen en stevige vleesgerechten zijn erg in trek.

Het is de paradox van de ramadan, beseft medewerker Soufiane Essadki van slagerij en buurtsuper Azzouz in Roosendaal. „Juist voor de ramadan hebben we extra vlees ingekocht om lekkere Marokkaanse maaltijden te maken.” Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen gelovige moslims niks eten en drinken, maar ’s avonds halen ze de schade meestal ruimschoots in. „Dan gaan de families bij elkaar op bezoek en wordt er lekker gekookt en gegeten. Het is een feest waarin we de sociale banden flink aanhalen”, legt Essadki uit. Zijn baas Mohammed Azzouz beaamt dat vlees nu heel populair is: „Vooral kip en lam, maar ook biefstuk.”

Heel belangrijk zijn goede kwaliteit dadels. „Want traditioneel eet een moslim in de ramadan voor de avondmaaltijd een handjevol dadels. Die uit Tunesië en Algerije zijn de beste”, verklapt Essadki. Gewoontegetrouw volgt in een Marokkaans gezin dan de harira-soep, een stevige soep op basis van onder meer kikkererwten, linzen en bleekselderij. De hoofdmaaltijd bestaat meestal uit vlees. Hier doemt de generatiekloof op. „Oudere Marokkanen”, weet Essadki, „houden vaak vast aan traditionele stoofschotels in de tagine, bijvoorbeeld van lams. Maar jongeren eten graag een snelle hap zoals kalkoensaté, merguezworstjes en shoarma.” Het traditionele dessert is mierenzoet: honingkoekjes met sesamzaad. Hoe dan ook stevige kost. „En dat na een dag niet eten. Dat valt soms zwaar”, lacht de Roosendaler, aldus bndestem.nl.


Beelden: Ramadan begint bijna

vasten ramadan afvallen soufiane essadki moslims
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi