Ground Zero blijft pijn doen

buitenland
267
18 aug '10
De discussie over de moskee die eigenlijk geen moskee is, wordt schriller.

 Het geplande islamitische gebedshuis vlak bij Ground Zero in New York raakt een open zenuw in de Amerikaanse samenleving.

In de Verenigde Staten woedt al twee maanden een scherp debat rond de plannen van de New Yorkse imam Abdul Faisal Rauf en projectontwikkelaar Sharif Gamal om een dertien verdiepingen tellend islamitisch centrum, inclusief gebedsruimte, te bouwen op een steenworp afstand van Ground Zero.

Voorstanders menen dat het Cordoba House-project een mogelijkheid biedt voor verzoening tussen de islam en het Westen. Het project zou volgens hen een sterk antwoord zijn op de acties van Al-Qaida-terroristen die de torens van het World Trade Center wegvaagden. Tegenstanders noemen het plan een belediging aan de nagedachtenis van degenen die stierven in 2001.
Tijdens een openbaar debat over de plannen liepen de emoties kort geleden hoog op. Helen Friedman, lid van de groepering Americans for a Safe Israel noemde het geplande islamitische centrum een paard van Troje. ‘Vergeet niet dat ook dat een gift was. We laten op deze manier de vijand binnen onze poorten.’ Ze werd toegejuicht. Vervolgens beklom de New Yorkse senator Daniel Squadron het spreekgestoelte. ‘We zijn een open en tolerante gemeenschap, en we sluiten in Lower Manhattan niemand uit.’ Hij werd uitgejouwd.


Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2010
moskee ground zero new york abdul faisal rauf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?