PVV, VVD en ook CDA willen onderhandelingen hervatten

algemeen
139
7 sep '10
Vier dagen nadat de PVV de onderhandelingen met VVD en CDA liet stranden, staat de deur naar een rechts minderheidskabinet weer duidelijk open.

Vanochtend besloot de PVV weer verder te willen praten, omdat de grootste criticaster, Ab Klink, uit de CDA-fractie is gestapt. VVD-leider Mark Rutte en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen omarmden meteen de uitnodiging van Wilders. Daarmee komt een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA, dat zou worden gedoogd door de PVV, weer in zicht. De drie partijen kunnen in de Tweede Kamer steunen op een nipte meerderheid van 76 zetels.

Vrijdag werden de onderhandelingen nog gestopt omdat Wilders er niet op vertrouwde dat alle 21 CDA-Kamerleden een eventueel akkoord zouden steunen. Voormalig informateur Ivo Opstelten kon zaterdag in zijn eindverslag dan ook niet anders vaststellen dan dat een spoedige totstandkoming van samenwerking tussen VVD, PVV en CDA niet mogelijk bleek. Vanmiddag is er in het parlement een debat over het eindverslag.

Unaniem
Volgens Verhagen zijn alle 21 fractieleden van mening dat de gesprekken weer kunnen beginnen. Uiteraard zijn er volgens hem nog steeds zorgen en bezwaren, maar alle 21 hebben de overtuiging dat die kunnen worden weggenomen. Verhagen zei dat hij de volle 100 procent steun van zijn fractie voelt, maar dat het onmogelijk is om garanties te geven over de afloop.

Hij heeft de ,,volle overtuiging'' dat hij met VVD-leider Mark Rutte en met Wilders een akkoord kan bereiken ,,waarin de christendemocratie zich volledig kan herkennen''.

Volgens Verhagen staat zijn advies aan koningin Beatrix - om Rutte te benoemen tot informateur - nog steeds. Maar het is ook mogelijk om Opstelten zijn werk als informateur te laten hervatten. ,,Dat is aan de koningin'', aldus Verhagen. ,,De verrassingen in deze formatie zijn niet van de lucht'', gaf Verhagen toe. ,,Ik ben opgehouden iets te voorspellen.''

Dissidenten
De twee overgebleven 'dissidenten' in de CDA-fractie steunen het besluit om de onderhandelingen met de VVD en de PVV over een rechts minderheidskabinet weer op te pakken. ,,We gaan door waar we gebleven waren nu Geert Wilders de stekker weer in het stopcontact heeft gestoken'', zei Kathleen Ferrier, die zich vorige week samen met Ad Koppejan en Ab Klink tegen doorpraten met de PVV opstelde.

Ferrier zei dat haar bezwaren nog ,,op tafel liggen''. Het CDA wil nu weer verder onderhandelen en het onderhandelingsresultaat afwachten.

Nu alledrie de partijen weer terug aan tafel willen zou ook oud-informateur Ivo Opstelten kunnen terugkeren om zijn vorige week afgebroken werk te hervatten.


Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2010
pvv cda vvd ab klink geert wilders minderheidskabinet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?