Nederland nipt langs Finland

50
7 sep '10
Nederland heeft ook zijn tweede EK-kwalificatieduel in Groep E gewonnen.

In de Rotterdamse Kuip werd het tegen Finland 2-1 dankzij twee treffers van Klaas-Jan Huntelaar.
Het eerste kwartier van de wedstrijd beloofde enorm veel. Oranje zette druk en hanteerde een hoog tempo en zag dat met een snelle voorsporng gehonoreerd. Uit een kort genomen hoekschop legde Wesley Sneijder de bal panklaar op het hoofd van Huntelaar, die keurig binnenknikte.

Huntelaar
De aanvaller van Schalke 04 mocht even later vanaf elf meter aanleggen, nadat aanvoerder Mark van Bommel op knullighe wiojze onderuit was gehaald,. Huntelaar faalde niet en scoorde daarmee alweer zijn vijfde goals in zijn laatste 68 minuten in Oranje.
In totaal heeft de oud-Ajacied nu 21 doelpunten gemaakt in 38 interlands. Door dat aantal staat hij tiende op de topscorerslijst aller tijden.

Tegentreffer
Een grote score leek in de maak na de 2-0, maar het volgende half uur behoorde, tot groot plezier van de luide Finse aanhang, aan de bezoekers. Vrijwel direct na de 2-0 kopte Mikael Forsell hard en volstrekt ongehinderd de 2-1 achter een sterk keepende Maarten Stekelenburg. Daarna kregen de Scandinaviërs nóg een handvol kansen om op gelijke hoogte te komen.
In de tweede helft was het Finse gevaar geweken, maar ook Oranje kon geen vuist meer maken, zodat er nog maar weinig te genieten viel. Rafael van der Vaart, die in de basis begon door de blessure van Dirk Kuijt, was nog het dichtst bij een treffer, maar de middenvelder van Tottenham Hotspur kwam een voetlengte tekort om de bal binnen te glijden na een voorzet van de ijverig opererende Ibrahim Afellay.

Van Nistelrooij
De PSV-middenvelder begon net als Van der Vaart in de basis; Afellay op de rechterflank, Van der Vaart op links. De laatste werd gewisseld voor Eljero Elia in de 64ste minuut en tien minuten later ruimde Afellay het veld voor Jeremain Lens. Acht minuten voor tijd bracht Bert van Marwijk nog Ruud van Nistelrooij voor Huntelaar, aldus nos.nl.