Ook in Nederland eist 'eer' vele doden

algemeen
62
15 sep '10
Jaarlijks zijn dertien slachtoffers, vooral vrouwen, te betreuren omdat ze de familie-eer besmeurden.

In Nederland komen jaarlijks zo’n dertien mensen om door eerwraak. Dat blijkt uit nieuwe politiecijfers die in het bezit zijn van De Pers. Cijfers over eerwraak zijn per definitie moeilijk boven water te krijgen. Een moordzaak kan eerst om een drugsruzie lijken te gaan, maar met iets scherpere blik toch te maken hebben met een schending van de familie-eer.

Als die eer in het geding is, bijvoorbeeld doordat de dochter ‘losbandig’ leeft of de vrouw haar man wil verlaten, moet deze hersteld worden. Met verstoting, uithuwelijking, of desnoods grof geweld. Omdat het motief bepaalt of er sprake is van eerwraak, is er altijd een subjectief element.

Schokkend
Maar ook met die slag om de arm zijn de cijfers nog steeds schokkend: in 2009 noteerde de politie dertien gevallen van moord en doodslag waarbij alle tekenen wijzen in de richting van eerwraak.
 
En dat is geen uitschieter: in 2008 ging het om elf doden, in 2007 om dertien. Bovendien waren er ook pogingen tot moord én tot zelfmoord, onder druk van de familie. Het kan niet met 100 procent zekerheid gezegd worden dat dit allemaal eremoorden zijn, maar het is wel een goede indicatie.
 
Het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld van de politie heeft hard gewerkt aan het opzetten van een goed registratiesysteem. ‘Rode vlaggen’ en checklists moeten ervoor zorgen dat eergerelateerd geweld sneller herkend wordt.


Lees hier verder

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2010
eerwraak familie moordzaak uithuwelijking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?