'Israel zat fout bij aanval Gaza-konvooi'

buitenland
41
23 sep '10
Het Israelische leger heeft het internationale recht geschonden bij de bestorming van een hulpvloot voor de Gazastrook op 31 mei.

Dat is de conclusie van een onderzoek door de Verenigde Naties, dat woensdag is bekendgemaakt. Bij de bestorming zijn negen mensen gedood.
De aanval kan volgens de raad VN niet gerechtvaardigd worden, ook niet door Israëls recht op zelfverdediging.

''Het gedrag van de Israëlische militairen en ander personeel tegen de passagiers op de vloot was buitenproportioneel voor deze gelegenheid'', aldus de onderzoekers. Ze spreken van ''totaal onnodig en ongelooflijk geweld''.
Het rapport stelt dat ''er duidelijk bewijs is voor vervolging wegens misdrijven tegen internationaal humanitair recht.''

Bevooroordeeld
Israël heeft het onderzoek door de VN-Mensenrechtenraad steeds bij voorbaat verworpen. Het land vindt de onderzoekers bevooroordeeld.

De Israëlische regering werkt wel mee met een ander onderzoek, dat is opgezet door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

De Mensenrechtenraad is ook in westerse landen ietwat omstreden. In de raad zouden nogal veel landen zitten met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals Iran en Libie, aldus nu.nl.

© MAROKKO.NL 2010
israel gaza-konvooi verenigde naties hulpvloot
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi