Marokkaanse heksen en prostituees

buitenland
101
28 sep '10
De Marokkaanse vrouw heeft in het Midden-Oosten geen al te beste reputatie.

Dat bleek onlangs weer in een aflevering van de humoristische animatieserie Bouktada en Abou Nabil, vanuit Koeweit uitgezonden en in Marokko goed bekeken.

Daar werden Marokkaanse vrouwen afgeschilderd als prostituees en heksen. Nu lachen Marokkanen graag om zichzelf, maar ze vinden het toch niet leuk als ze door anderen worden bekritiseerd; ze hechten waarde aan hun imago in de rest van de wereld. Op de bewuste aflevering van Bouktada en Abou Nabil werd in blogs en op Facebook verontwaardigd gereageerd, en het Marokkaanse ministerie van Communicatie ontving tientallen mails waarin excuses werden geëist van de respectloze Koeweiti's. Die kwamen vrijwel onmiddellijk, van het Koeweitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de Golfregio werken tegen de honderdduizend Marokkanen, en iets meer dan de helft daarvan is vrouw. Ze bevinden zich vooral in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook in Qatar, Bahrein, Oman en Koeweit. Voor hoog opgeleide Marokkaansen zijn er goede carrièremogelijkheden, maar ook minder hoog opgeleide Marokkaansen vinden er werk in hotels, ziekenhuizen of bij multinationals. Het beroep van kapster of schoonheidsspecialiste daarentegen schijnt vaak een dekmantel te zijn voor prostitutie.

Marokkaanse vrouwen worden in de Golfregio gezien als 'de westerse vrouwen van de Arabische wereld'. Als er een film moet worden gemaakt met wat licht pikante scènes erin, vraagt men daar een Marokkaanse voor. Ze zíjn ook veel vrijer dan hun gesluierde zusters in die landen. Voor prostituees is die reputatie een pre, het maakt ze gewild, zozeer zelfs dat hun Tunesische en Algerijnse collega's zich in de Golfregio bij voorkeur zouden uitgeven voor Marokkaansen.

Lees hier verder
Kees Beekmans

© MAROKKO.NL 2010
kees beekmans marokkaanse vrouwen midden-oosten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?