Arabieren steken geld in bouw siliciumfabriek

economie
0
28 sep '10
Een Arabische investeerder wil 200 miljoen steken in de bouw van een grote siliciumfabriek op het industrieterrein Chemelot bij DSM in Geleen.

Investeringsmaatschappij Al Manhal Investments Group uit Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten tekende daartoe dinsdag in Maastricht een zogenoemd memorandum of understanding.

In de fabriek moeten hoogwaardige grondstoffen voor zonnecellen worden geproduceerd. In december wordt naar verwachting het definitieve contract getekend. Het investeringsbedrag loopt op termijn op tot 600 miljoen euro, zei topman Suhail Al Dhaheri van Al Manhal dinsdag bij de ondertekening van de overeenkomst. De bouw van The Silicon Mine (TSM) in Geleen gaat volgens TSM-directeur Gosse Boxhoorn zo'n half miljard euro kosten.

Al Mahal financiert in fases, legde Boxhoorn uit. Wat nu volgt zijn pogingen om de banken mee te krijgen. Door de investering door Al Manhal praat het allemaal een stuk makkelijker met de banken, zei Boxhoorn.

Uitbouwen
Hij denkt dat als in december alles rond is, de bouw begin volgend jaar kan beginnen. Vanaf eind 2012 kan de fabriek dan draaien met een productie van ruim 6000 ton silicium op jaarbasis. Dat levert 400 nieuwe banen op.

Hij wil de fabriek vervolgens uitbouwen tot een totale productie van 20.000 ton zuivere silicium per jaar. Dan bedraagt de totale investering 1,2 miljard, goed voor duizend banen. Ook wil hij rond de silciumfabriek een keten van bedrijven aantrekken die een zonneketen vormen vanaf grondstof tot eindproduct. De totale investering daarvoor bedraagt volgens Boxhoorn 2,7 miljard, goed voor vijfduizend tot zesduizend banen. Suhail Al Dhaheri zei dat zijn maatschappij ook deze ketenvorming met zeer grote belangstelling volgt, aldus telegraaf.nl.

© MAROKKO.NL 2010
dsm chemelot geleen siliciumfabriek abu dhabi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?