Don Bosco College: 'Geen petjes, geen hoofddoekjes'

algemeen
298
7 okt '10
Het dragen van hoofddoekjes in school is verboden op het Don Bosco College (vmbo, havo, vwo) in Volendam.

Een leerlinge met een moslimachtergrond kan zich hier niet in vinden. Als gevolg hier van zal binnenkort een verwijderingprocedure worden opgesteld. Rector Gerard Dekkers wil duidelijk maken dat de regel al jaren bestaat en dat het niet het gevolg is van het ‘Wilders-effect’. “We willen gewoon één lijn trekken. Wat voor petten en hoeden geldt, geldt ook voor hoofddoekjes. Dat staat al jaren vermeld in ons leerlingenstatuut.”

Dekkers noemt het een misvatting dat het verbod op hoofddoekjes sinds kort is ingesteld of gewijzigd. “Het is niet nieuw. In de klas willen wij geen gezichtsbedekkende kleding zoals petten, mutsen of hoofddoekjes. Dat heeft niets met geloofsovertuiging te maken. Natuurlijk zijn wij een scholengemeenschap met een katholieke achtergrond. Nieuwe leerlingen worden gevraagd deze grondslag te respecteren. Maar iedereen is van harte welkom op onze school!”

In conflict
In maart 2010 zijn er met drie meisjes gesprekken gevoerd over het dragen van hoofddoekjes. “Daarin hebben wij kenbaar gemaakt wat ons beleid is. Twee van de drie meisjes konden zich er in vinden. Een derde niet. Wij hebben aangegeven dat als wij dit wel zouden toestaan in conflict komen met dragers van bijvoorbeeld hoedjes of petten. Dat willen we niet en trekken dan ook één lijn.”

Geloofsovertuiging
Het meisje dat de hoofddoek uit geloofsovertuiging desondanks toch wil dragen is kenbaar gemaakt dat ze dan niet op het Don Bosco kan blijven. Feitelijk is sindsdien een luchtledige situatie ontstaan. “Het schoolbestuur zal nu een verwijderingstandpunt moeten innemen. Wanneer die genomen is kan de familie van het meisje dit aankaarten bij de Commissie Gelijke Behandeling in Utrecht. Wanneer deze dan uitspraak doet zullen wij ons daaraan moeten conformeren.”
In de praktijk is de kans klein dat het meisje een hoofddoekje mag dragen. Het Don Bosco College heeft haar beleid al jaren geleden uitgedragen en vastgelegd. Daarnaast betreft het hier Bijzonder Onderwijs met eigen kaders, het is met andere woorden geen openbare school. Eerdere uitspraken over dit onderwerp geven het meisje weinig kans.

Wilders
Volgens schoolhoofd Gerard Dekkers herbergt het Don Bosco College slechts ‘een handvol’ vrouwelijke leerlingen met een moslimachtergrond. Of hij in de toekomst hieromtrent nog meer problemen verwacht? “In tegenstelling tot wat Wilders probeert te schetsen bestaan er onder moslims net zulke grote verschillen als onder katholieken of protestanten. Het is dus niet zo dat alle moslimmeiden een hoofddoekje willen dragen. Ik geloof dan ook niet dat dit nu echt een groot probleem gaat worden. Het betreft hier een specifieke individuele keuze.”

Edam.volendam.nl

© MAROKKO.NL 2010
don bosco college volendam hoofddoekjes petjes
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?