Half miljoen Fransen steken land (letterlijk) in brand

buitenland
47
19 okt '10
2.500 tankstations droog, 379 scholen lam, studente (15) gewond, school in brand gestoken.

Aanhoudend straatprotest, een brandende school, brandstofschaarste door geblokkeerde depots, een verlamde hoofdstad, gesloten scholen en vluchten geschrapt: de chaos in Frankrijk is stilaan niet meer te overzien. De problemen begonnen toen Sarkozy zijn omstreden sociale hervormingen doordrukte, vooral de verhoogde pensioenleeftijd zette kwaad bloed. Een half miljoen Fransen zouden ondertussen al de straat opgetrokken zijn om te demonstreren. Ze steken het land (soms letterlijk) in brand.

Het straatbeeld oogt in sommige Franse steden allesbehalve fraai; auto's gaan in vlammen op, bushaltes zijn kort en klein geslagen en de clashes tussen betogers en ordediensten worden almaar grimmiger: er zijn al rubberen kogels en traangas ingezet.

Le Mans
Vandaag bereikte het massale straatprotest tegen Sarkozy zijn hoogtepunt. In de stad Le Mans ging vanmorgen zelfs een school in de vlammen op. In Nanterre, in de Parijse banlieue, kwam het opnieuw tot zware rellen tussen studenten en de oproerpolitie.

Strategische reserves
Ook de brandstofcrisis wordt nu echt nijpend. Steeds meer raffinaderijen en brandstofdepots worden door hun werknemers geblokkeerd. Al 2.500 tankstations van de 12.500 in het hele land zijn al zwaar getroffen door de blokkades. De regering heeft al beslist om de strategische reserves van de industrie aan te spreken en dat wijst erop dat de crisis nu echt groot is. De strategische staatsreserves (voor 90 dagen) worden voorlopig nog niet aangesproken.

Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2010
frankrijk chaos protest vlammen le mans sarkozy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?