Tunnel tussen Marokko en Spanje klaar in 2025

buitenland
0
21 okt '10
In Luxemburg is de stand van zaken opgemaakt van het project voor een spoorverbinding tussen Marokko en Spanje voorgesteld.

 De 38 km lange tunnel, die over 28 km op een diepte van 300 m onder zee zal lopen, zal het Spaanse Tarifa verbinden met Malabata nabij Tanger. Er is een aanbesteding uitgeschreven voor een vijfde reeks diepzeeboringen.

De kostprijs van het project wordt op 4 tot 5 miljard euro geraamd. Dat bedrag zou worden bijeengebracht door Spanje, Marokko, de Europese Unie en instellingen voor privéfinancieringen. Spanje en Marokko hebben in 1979 bilaterale akkoorden gesloten over het project, dat in 2025 gerealiseerd zou kunnen zijn. Het Marokkaanse studiecentrum SNCE en de Spaanse studiemaatschappij voor de vaste-oeververbinding over de Straat van Gibraltar SECEG hebben een studie gefinancierd ter voorbereiding van de vijfde reeks diepzeeboringen.
 
Doel van de studie is de nodige expertise te verschaffen over de beste middelen om de diepe zone van het tunneltracé geologisch te verkennen. Het project voorziet drie fasen voor de aanleg van de spoortunnel. In de eerste fase zal een onderzeese diensttunnel gegraven worden als veiligheidsgalerij. De tweede fase voorziet de aanleg en de ingebruikneming van de eerste spoorgalerij.

In de derde fase, die op lange termijn voorzien is, zal de tweede spoorgalerij worden aangelegd in functie van de trafiekevolutie door de eerste tunnel. Beide galerijen met één spoor zullen een diameter van 7,5 m hebben. De veiligheidsgalerij zal om de 340 m uitgeven op de spoorgalerijen. Een tunnel met één koker zal een capaciteit van 1,6 miljoen auto's, 500.000 vrachtwagens, 5 miljoen autopassagiers en 11 miljoen treinreizigers hebben, of 8 miljoen ton goederen bij de ingebruikneming in 2025. In de eindfase zou de tunnelcapaciteit uitkomen op 50 miljoen passagiers en 6 miljoen voertuigen. De doortocht zal dertig minuten duren bij een maximumsnelheid van 120 km/u. Zo'n tien rederijen zijn actief tussen Spanje en Marokko, aldus nieuwsbladtransport.nl.

© MAROKKO.NL 2010
marokko spanje tunnel luxemburg tarifa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?