Iran amputeert hand dief

buitenland
600
25 okt '10
De Iraanse autoriteiten hebben de hand van een veroordeelde dief afgehakt in het bijzijn van andere gevangenen.

Dat maakte de Iraanse staatsradio zondag bekend. Het lijkt erop dat de straf en openbare uitvoering ervan weer gebruikelijk zullen worden. Het afhakken van de handen van dieven -toegestaan onder de conservatieve islamitische wetgeving sharia- is de laatste jaren zelden uitgevoerd, maar de amputatie van zondag is al de tweede deze maand.

Daarnaast legde een rechter vorige week een man die iets uit een snoepwinkel had gestolen dezelfde straf op. Het feit dat er gevangenen bij waren, kan er bovendien op duiden dat de straf in de toekomst vaker in het openbaar zal worden uitgevoerd.

Het is niet duidelijk hoe de amputatie heeft plaatsgevonden. Er waren in het verleden tegenstrijdige berichten over de uitvoering ervan. Zo zou amputatie in de jaren tachtig zonder medische ondersteuning worden uitgevoerd. Later zouden er wel artsen bij aanwezig zijn geweest en recente berichten maken melding van verdoving van de gevangene. De straf is sinds 1980 -een jaar na de revolutie waardoor de geestelijke leiders de macht van de sjah overnamen- onderdeel van het Iraanse wetboek van strafrecht.

Critici zijn van mening dat amputaties en openbare executies en lijfstraffen het imago van Iran beschadigen en de islam in een slecht daglicht stellen, aldus ad.nl.

© MAROKKO.NL 2010
iran dief hand gevangenen amputatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?