WikiLeaks toont grimmige werkelijkheid

buitenland
19
25 okt '10
Iraakse bevolking grootste slachtoffer van conflict.

De bijna 400.000 verslagen die WikiLeaks in de openbaarheid bracht, tonen de grimmige dagelijkse werkelijkheid van de oorlog in Irak. Daarvan is vooral de burgerbevolking het slachtoffer. 

WikiLeaks gaf de vertrouwelijke Amerikaanse documenten over de oorlog in Irak vooraf aan enkele grote media. Uit hun onderzoek bleek onder meer het volgende:

Meer doden dan gedacht
Volgens de verslagen kwamen tussen 2004 en 2009 109.032 mensen in Irak door de oorlog om het leven, onder wie 66.081 burgers. De andere slachtoffers zijn 23.984 opstandelingen, 15.196 Iraakse militairen en agenten, en 3.771 militairen van de door de VS geleide coalitie.

De Britse actiegroep Iraq Body Count voert onderzoek uit naar het aantal doden in Irak. Op basis van de nieuwe gegevens blijkt dat sinds het begin van de oorlog in Irak, in 2003, er 15.000 mensen meer zijn omgekomen dan Iraq Body Count tot nu toe had berekend. Het aantal burgerdoden zou rond 122.000 liggen.

Het Amerikaanse leger heeft altijd gezegd dat het geen cijfers over het aantal burgerslachtoffers bijhoudt. De cijfers in de verslagen tonen aan dat dit op een lager niveau in ieder geval wel gebeurde.

The Guardian merkt op dat de documenten zeker niet alle slachtoffers geregistreerd hebben. Bij twee grote gevechten in Fallujah, in 2004, zijn volgens verschillende bronnen honderden burgers om het leven gekomen, maar daarvan is in de gelekte verslagen niets terug te vinden.

Opvallend dat ongeveer 610 burgers om het leven kwamen omdat ze bij checkpoints niet of te laat stopten of omdat de soldaten een voertuig als een bedreiging inschatten.

Ook beschrijven de documenten hoe de Amerikaanse soldaten honderden lijken van Iraakse burgers vonden die door opstandelingen in executiestijl om het leven gebracht waren. Hiervan komt slechts zelden iets in de openbaarheid.

Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2010
iran wikileaks iraq body count oorlog
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?