Misdaadbende en politie zoeken naar racistische Zweedse schutter

buitenland
34
26 okt '10
In de Zweedse stad Malmö zaait een onbekende sluipschutter angst, vooral bij buitenlanders.

Het onderzoek naar vijftien racistische schietpartijen in de Zweedse stad Malmö, mogelijk door dezelfde dader, verloopt zeer woelig nu naast de politie ook een criminele organisatie aankondigde dat ze de schutter wil vatten.

Politiewoordvoerder Sjoholm.
Ook het extreemrechtse SD (Zweedse Democraten), de anti-immigratiepartij die sinds de jongste verkiezingen in Zweden in het parlement zit, loofde een beloning uit voor wie helpt om de schutter op te sporen. Hiermee wil de partij geruchten de kop indrukken als zou de dader onder haar sympathisanten te vinden zijn.

Bij de jongste aanval, die vorige week plaatsvond, werden twee migrantenvrouwen beschoten door de ramen van hun appartement in Sorbacksgatan, Malmö. De speciale eenheid wil niet zeggen welke 15 zaken ze met elkaar verbindt, maar in elk incident zouden de slachtoffers van buitenlandse afkomst zijn. Bovendien zou er geen enkel ander motief dan racisme kunnen worden gevonden voor de verschillende aanvallen.
1 dode, 8 gewonden
Volgens de politiewoordvoerder, commissaris Borje Sjoholm, begonnen de schietpartijen al in oktober vorig jaar. Bij verschillende incidenten viel één dode en werden acht mensen gewond. Het dodelijke slachtoffer is een jonge vrouw die op 10 oktober 2009 werd neergeschoten in haar wagen, samen met haar vriend van buitenlandse afkomst. Sindsdien werden onder meer een moskee, een politiekantoor en een groep mannen van Afrikaanse origine onder vuur genomen.

In de immigrantengemeenschap lijkt niet iedereen ervan overtuigd dat het politieonderzoek de dader achter de aanvallen zal ontmaskeren. Een misdaadbende met leden van buitenlandse afkomst verklaarde tegenover een Zweedse krant dat ze zelf een klopjacht op de schutter organiseert, en dat ze de Rosengård-buurt, een woonproject met zo'n 30.000 immigranten, in de gaten houdt. "We kennen die wijk beter dan de politie", luidt het.

"Recht niet in eigen handen nemen"
Niet dat de ordediensten zitten te wachten op dergelijke hulp. "We hebben geen weet van dergelijke buurtpatrouilles, en we zijn sterk gekant tegen mensen die het recht in eigen handen nemen", zegt Sjoholm. "Het is te vrezen dat criminele organisaties minder belang hechten aan bewijzen dan de politie."

De parallel lopende zoektochten naar de dader dreigen in elk geval olie op het vuur te gooien in Malmö, een stad die een hoog percentage migranten telt, aldus hln.be.

© MAROKKO.NL 2010
zweden malmo schutter misdaadbende immigranten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi