Extreme censuur in joodse scholen

buitenland
66
27 okt '10
In verscheidene joodse scholen in Antwerpen wordt zware censuur toegepast.

Daar zitten ook enkele gesubsidieerde scholen tussen. Zij riskeren hun erkenning te verliezen, schrijft Gazet van Antwerpen. De censuur in de joodse scholen neemt extreme proporties aan. Zo worden in sommige handboeken, zowel van privéscholen als van scholen die geld van de overheid krijgen, "bezwarende" tekeningen met een zwarte stift bijgewerkt. Een blote vrouwenarm, een navel of twee mensen die elkaar een kus op de wang geven: de joodse kinderen krijgen het niet te zien.

Strenge, religieuze opvoeding
"De censuur maakt deel uit van onze strenge, religieuze opvoeding", zegt Abraham Weiss van de Antwerpse Wiznitzschool.

In enkele gesubsidieerde scholen wordt bijvoorbeeld ook leerstof zoals de evolutietheorie van Darwin uit de boeken verwijderd. "Dat is een zware inbreuk voor een gesubsidieerde school", zegt minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). "Het doorkrassen van een arm is voor ons geen probleem, maar binnen de leerplicht is respect voor andere mensen wettelijk vastgelegd en de inspectie kan daar wel ingrijpen."

Als een gesubsidieerde school niets doet met de aanbevelingen van de inspectie, kan ze haar subsidies en erkenning verliezen, aldus hln.be.

© MAROKKO.NL 2010
antwerpen joden censuur abraham weiss
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?