Invloed ouders op rapportcijfers groter dan inzet kind

algemeen
4
1 nov '10
De rol van ouders op de rapportcijfers van hun kind is veel groter dan de moeite die een leerling zelf doet.

Dit blijkt uit onderzoek van professor Gianni De Fraja, werkzaam voor de universiteit van Leicester en de universiteit van Leeds. Ambitieuze ouders helpen hun kinderen betere punten te behalen omdat ze leerkrachten harder doen werken, zo is uit het onderzoek gebleken.

Zes keer belangrijker
Professor De Fraja onderzocht hoe het niveau van interesse van ouders in de opvoeding van hun kinderen invloed heeft op hun schoolprestaties. Dit blijkt zes keer belangrijker te zijn voor hun rapportcijfers dan de moeite die de leerling zelf doet. Het is ook vier keer belangrijker dan de inzet van de school voor het kind.

Dit komt doordat leerkrachten de neiging hebben harder te werken voor kinderen waarvan de ouders betrokken zijn bij de opvoeding. "De reden waarom kinderen uit goede families beter scoren op school is omdat hun ouders harder werken", zegt Fraja.

Ouders uiten hun betrokkenheid door verhaaltjes voor te lezen voor het slapengaan en te helpen met huiswerk. Ook het regelmatig naar oudercontacten gaan moedigt aan. Hierdoor doen kinderen, en hun leerkrachten, extra moeite, aldus ad.nl.

© MAROKKO.NL 2010
ouders invloed rapportcijfer gianni de fraja
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?