40 jaar cel voor Canadese kindsoldaat Guantanamo

buitenland
6
1 nov '10
Een militair tribunaal in het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo heeft Khadr veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf.

 Vanwege een deal met de aanklagers hoeft hij echter nog maar acht jaar achter de tralies door te brengen.  De Canadees Omar Khadr werd onder meer moord, samenzwering en spionage ten laste gelegd. Hij heeft op alle punten van de aanklacht schuld bekend, zo bleek maandag. De schuldbekentenis was onderdeel van de deal.

Khadr (24) werd in de zomer van 2002 op 15-jarige leeftijd in Afghanistan gevangen genomen, nadat Amerikaanse militairen een schuilplaats van al-Qaedastrijders hadden gebombardeerd. De jongen zou een granaat naar de Amerikaanse troepen hebben gegooid, waardoor een militair om het leven kwam.

Khadr zit al acht jaar in het Amerikaanse detentiecentrum op Cuba.
Khadr is de laatste westerse gevangene in Guantanamo Bay, waar nog zo'n 170 gedetineerden vastzitten.

Kindsoldaat
De speciale gezant voor Kinderen en Gewapende Conflicten van de Verenigde Naties Radhika Coomaraswamy pleitte er donderdag nog voor Khadr uit Guantanamo vrij te laten en naar een rehabilitatieprogramma in Canada te sturen. Khadrs zaak is 'een grote zorg voor eenieder in de internationale gemeenschap die zich bezighoudt met de kwestie van kinderen en gewapende conflicten', aldus Coomaraswamy.

"In elk opzicht vertegenwoordigt Omar het verhaal van de klassieke kindsoldaat, die gerekruteerd is door groepen zonder scrupules om op bevel van volwassenen deel te nemen aan gevechten die ze nauwelijks begrijpen", zo schreef Coomaraswamy.

Bron: Ad.nl

© MAROKKO.NL 2010
amerikaanse detentiecentrum guantanamo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?