Republikeins senator spoort Obama aan tot oorlog met Iran

buitenland
24
8 nov '10
Graham heeft op het Forum over Internationale Veiligheid in het Canadese Halifax Barack Obama opgeroepen een oorlog met Iran te steunen.

 Ook voorspelde de conservatieve Republikeinse senator een periode van confrontatie, een handelsoorlog, met China.

Overwinning
Lindsey Graham deed dit volgens het agentschap AFP in de roes van de Republikeinse overwinning bij de halftijdse parlementsverkiezingen van vorige dinsdag.

Kerwapens
De redenen voor de nieuwe oorlogen zijn bekend: "Hoewel de VS helemaal geen nieuw militair conflict willen, kunnen wij geen Iran met een kernwapen dulden." Volgens Graham, senator voor de staat South Carolina, volstaat het embargo tegen Teheran niet, en is het idee van "containment" voor de Islamitische Republiek van de baan.

China
De senator meende ook dat niet alleen het nucleaire programma van Iran geneutraliseerd moet worden, ook de oorlogsvloot, de luchtmacht en de elitetroepen van de Hoeders van de Revolutie moeten een zware slag toegebracht worden. China van zijn kant wordt een frauduleuze manipulatie van zijn munt aangewreven.

Tweede legislatuur
Graham is niet de eerste die Obama een oorlog met Iran aanraadt. Vorige week zondag schreef columnist David Broder van de krant Washington Post dat Obama voor zulke oorlog "grote steun van de Republikeinen zou krijgen" en dat, zoals bij alle oorlogen, "de natie zich achter de president zal scharen". Uiteindelijk zou dit Obama een ticket voor een tweede legislatuur kunnen opleveren. Op de (il)legaliteit van een gebeurlijke invasie, de economische impact en de gevolgen van zulke agressie voor de internationale reputatie van de VS ging Broder niet in, aldus hln.be.

© MAROKKO.NL 2010
lindsey graham barack obama canada halifax iran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?