Zwitsers voor uitzetten criminele immigranten

buitenland
30
11 nov '10
De Zwitsers kunnen binnenkort stemmen over een voorstel alle immigranten meteen het land uit te zetten als ze een misdrijf hebben begaan.

 Het referendum wordt gehouden op 28 november en uit polls blijkt een meerderheid lijkt voor te gaan stemmen, aldus telegraaf.nl.

De nieuwe wet moet ook gaan gelden voor burgers uit de Europese Unie. Hij moet gaan gelden voor een reeks misdrijven, zoals moord maar ook voor uitkeringsfraude. Het doet er niet toe of de misdadiger een verblijfsvergunning heeft. Ook zijn persoonlijke omstandigheden spelen geen rol. Op deze manier zou Zwitserland veiliger moeten worden.

Het wetsvoorstel komt van de rechtse volkspartij SVP. Vorig jaar stemden de Zwitsers in met een voorstel van dezelfde partij om minaretten te verbieden. De campagne voor het nieuwe voorstel gaat gepaard met posters waarbij een zwart schaap uit het land wordt geschopt door een wit schaap.

"Onze luxe gevangenissen schrikken al lang niet meer af. Voor sommige buitenlanders uit de Derde Wereld is het leven er zelfs beter dan thuis," motiveert SVP-kopstuk Adrian Amstutz het voorstel.

De meeste Zwitserse partijen hebben uit vrees voor de internationale reactie een tegenvoorstel gedaan. Daarin kan alleen de rechter misdadigers uitzetten en zou wel rekening gehouden moeten worden met persoonlijke omstandigheden. Hier wil de SVP niets van weten. "Zwitserland mag geen land van melk en honing worden voor buitenlandse criminelen," zegt SVP-parlementslid Walter Wobmann tegen de Daily Telegraph.

© MAROKKO.NL 2010
zwitserland immigranten criminelen svp uitzetten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi