Real kinderlijk eenvoudig langs Ajax

sport
27
24 nov '10
Ajax heeft een gevoelige Europese nederlaag geleden

In eigen huis was de ploeg niet opgewassen tegen het oppermachtige Real Madrid: 0-4.

Net als half september, toen de twee ploegen elkaar voor het eerst troffen in de Champions League, was het krachtsverschil groot. Real Madrid had de meeste sterren in de basisformatie geposteerd en dat liet zich voelen. Ajax werd bij vlagen weggetikt, creëerde geen enkele kans en zag de uitploeg viermaal scoren. De Amsterdammers mogen door de zege van AC Milan nog wel hopen op een vervolg in de Europa League.

Ronaldo gewoon in de basis
Vooraf werd geopperd dat Real Madrid met de handrem erop zou gaan acteren tegen Ajax. Maandag staat immers de titanenstrijd tegen FC Barcelona op het programma. Xabi Alonso ontzenuwde deze theorie en ook de basisopstelling van de Madrilenen liet weinig aan de verbeelding over. Hoewel sterspeler Kaka niet was afgereisd naar Amsterdam, stonden spelers als Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, Xabi Alonso en Mesut Özil gewoon in de basisformatie.

Ajax kon na alle commotie van de afgelopen week wel een goed resultaat gebruiken. De liefdesbeet van Luis Suarez en de uitspraken van Johan Cruijff wierpen een schaduw over de match tegen Real Madrid. En hoewel de Amsterdammers half september in Madrid waren weggespeeld, begon Ajax opvallend aanvallend aan het duel. Met Miralem Sulejmani als linksbuiten en Urby Emanuelson op de plek van de gepasseerde Demy de Zeeuw.
Eerste goal van grote schoonheid

Het gewenste effect bleef echter uit. Daarvoor was Real Madrid veel te sterk. De titelkandidaat combineerde uiterst makkelijk en zette vroeg druk. Ajax probeerde mee te voetballen maar creëerde in de eerste helft geen enkele kans. De uitploeg werd wel regelmatig gevaarlijk. Zo zagen Özil en Pedro León hun gevaarlijke inzetten geblokt werden en vonden Karim Benzema en Marcelo Ajax-goalie Maarten Stekelenburg op hun weg.

Gescoord werd er ook. Tien minuten voor rust zette Benzema met een heerlijke krul de 0-1 op het scorebord. De aanval vooraf was van grote schoonheid. Een crossbal werd door Özil met de hak teruggelegd op de inkomende Fransman. De tweede treffer volgde vlak voor rust, toen Stekelenburg zich verkeek op een zwabberend schot van Álvaro Arbeloa: 0-2. Daarmee keek Ajax voor rust al tegen een onoverbrugbare achterstand aan.
Ronaldo scoort met harde schuiver

Ook in het tweede bedrijf waren de gasten de baas. Ajax-trainer Martin Jol had intussen de tegenvallende Mounir El Hamdoui geofferd ten faveure van Demy de Zeeuw. Siem de Jong nam de spitspositie over. Effect had de wissel niet. Ook in de tweede helft kon Ajax het doel van Iker Casillas niet bestoken, daarvoor was het krachtsverschil te groot. Real Madrid werd via Ronaldo wel meteen gevaarlijk, maar zijn inzet eindigde op de lat.

Twintig minuten voor tijd nam Jan Vertonghen dan eindelijk Casillas onder vuur. Zijn vrije trap belandde uiteindelijk in de handschoenen van de Spaanse doelman. Een minuut en een versnelling later lag de 0-3 achter Maarten Stekelenburg. Ronaldo was met een lage schuiver verantwoordelijk voor de derde treffer. Ronaldo maakte het Amsterdamse leed uit een strafschop nog groter door de eindstand op het bord te zetten met zijn tweede goal: 0-4. Enig smetje voor de uitploeg waren de rode kaarten die Xabi Alonso en Sergio Ramos in de slotfase opliepen wegens tijdrekken.

Voetbalprimeur.nl

© MAROKKO.NL 2010
ajax real madrid cristiano ronaldo champions league
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?