Mourinho verwacht 'warm onthaal' in Camp Nou

sport
19
26 nov '10
Jose Mourinho staat voor zijn eerste echte test als trainer van Real Madrid.

 De 'Koninklijke' neemt het maandag in Camp Nou op tegen aartsrivaal FC Barcelona.

Voor de Portugees wacht in Catalonië ongetwijfeld een vijandelijke ontvangst. ''Wat de Barça-fans betreft, zal ik een 'persona non grata' zijn'', voorspelt de zelfbenoemde 'Special One'.

Voor de 47-jarige Mourinho hebben wedstrijden tegen Barcelona altijd een speciaal tintje. De Portugees begon zijn carrière als tolk van Sir Bobby Robson en kwam zo in 1996 bij Barcelona terecht. Onder Louis van Gaal werd Mourinho bevorderd tot assistent-trainer. De flamboyante Portugees werkte zich in de jaren daarna op tot een van de meest succesvolle trainers in Europa.

In de Champions League kwam Mourinho met Chelsea en Internazionale zijn 'oude liefde' regelmatig tegen en steeds zorgde hij voor ophef. In 2005 beschuldigde hij Barça-trainer Frank Rijkaard ervan de scheidsrechter te hebben bespeeld. Afgelopen seizoen bereikte Inter ten koste van Barcelona de finale van de Champions League. Mourinho rende na de laatste wedstrijd provocerend met opgestoken wijsvinger over het veld van Camp Nou.

De Portugees beseft dat hij mede daarom maandag een verre van vriendelijke ontvangst zal krijgen. "Ik heb in korte tijd twee keer van Barcelona gewonnen en nu ben ik ook nog eens trainer van de grote rivaal. Het verre verleden doet er blijkbaar niet toe; het gaat om het recente verleden", zei Mourinho eerder deze week.

De man uit Setúbal won afgelopen jaar met Inter alles wat er te winnen viel. Bij Real Madrid wordt hetzelfde van Mourinho verwacht. Onder zijn leiding is de 'Koninklijke' dit seizoen nog ongeslagen. In tegenstelling tot voorgangers als Fabio Capello, Bernd Schuster en Manuel Pellegrini slaagt hij er wel in de vele sterren als een team te laten spelen. Mourinho weet echter ook dat het in de Primera Division draait om de confrontaties met Barcelona. Vooral dankzij de twee nederlagen tegen de aartsrivaal ging de titel vorig seizoen, voor de tweede keer op rij, aan de neus van Real voorbij.

Het wordt maandag niet alleen een strijd tussen de topcoaches Mourinho en Pep Guardiola, maar ook naar het duel tussen Cristiano Ronaldo (Real Madrid) en Lionel Messi (Barcelona), misschien wel de twee beste voetballers ter wereld van dit moment. De twee dribbelaars zijn in blakende vorm. Ronaldo voert de topscorerslijst in Spanje aan met veertien treffers, Messi heeft er één minder.

Voetbalprimeur.nl

© MAROKKO.NL 2010
jose mourinho real madrid barcelona
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?