VS in verlegenheid door onthulling Wikileaks

buitenland
113
29 nov '10
Onthullingenwebsite Wikileaks heeft zondag honderdduizenden Amerikaanse diplomatieke geheimen openbaar gemaakt.

De publicatie van de documenten door klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft de Verenigde Staten in een lastig pakket gebracht.

In de documenten staat onder andere hoe de VS druk heeft uitgeoefend in Afghanistan, Pakistan en Noord-Korea. Bovendien worden er behoorlijk openhartige beschrijvingen gegeven van buitenlandse diplomaten en regeringsleiders.

In de vertrouwelijke communicatie tussen Amerikaanse diplomaten en de regering van president Barack Obama staan tevens nieuwe onthullingen over de nucleaire probleemgebieden in de wereld. Zo wordt uitgebreid beschreven dat de VS, Israël en de Arabische wereld ernstig bezorgd zijn over het atoomprogramma van Iran en het kernwapenarsenaal van Pakistan. Tevens wordt in de documenten gesproken over een verenigd Koreaans schiereiland als een langetermijnoplossing voor de agressie van Noord-Korea.

Geen van de nu al vrijgegeven documenten leek bijzonder explosief te zijn. Toch kan de publicatie van de documenten wel problemen opleveren voor de betrokken diplomaten, die sommige initiatieven wellicht liever niet openbaar wilden maken. Er is pas slechts een deel van de documenten openbaar gemaakt.

Het Witte Huis veroordeelde onmiddellijk de publicatie en zei dat dergelijke publicaties 'onze diplomaten, geheim agenten en burgerrechtenactivisten in diverse landen' in gevaar brengen.

© NOVUM 2010
klokkenluiderswebsite wikileaks afghanistan verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?