Lager loon allochtoon door leeftijd en opleiding

economie
19
29 nov '10
De eerste generatie niet-westerse allochtonen verdient twintig procent minder dan autochtonen.

Het loonverschil tussen de tweede generatie niet-westerse allochtonen en hun autochtone collega's is volledig te verklaren door kenmerken als leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en werkervaring. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Niet-westerse allochtonen krijgen in het bedrijfsleven een lager uurloon dan autochtonen. De tweede generatie verdient gemiddeld 28 procent minder dan autochtone collega's. Dat verschil wordt voor 84 procent door leeftijdsverschillen veroorzaakt en voor zeven procent door opleiding. De overige negen procent wordt verklaard door andere kenmerken als werkervaring, arbeidsduur en contractvorm.

De eerste generatie verdient twintig procent minder dan autochtonen. Ook dat komt doordat allochtonen lager opgeleid zijn dan autochtonen. Het verschil in salaris is voor deze groep echter niet helemaal te verklaren. Ook als rekening wordt gehouden met persoons- en baankenmerken verdient de eerste generatie nog acht procent minder dan een autochtoon met dezelfde baan.

© NOVUM 2010
allochtonen leeftijd ervaring autochtonen loon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi