Weinig verbeterd in Gaza na versoepeling blokkade

buitenland
12
30 nov '10
Sinds Israel begonnen is zijn blokkade van de Gazastrook te versoepelen is de toestand in het Palestijnse gebied maar weinig verbeterd.

 Dat staat in een dinsdag uitgebracht rapport dat is opgesteld door 21 hulpverlenings- en mensenrechtenorganisaties.

Volgens de organisaties heeft Israel beloofd het effect van de blokkade op de burgers in de Gazastrook zo veel mogelijk weg te nemen, maar is van die belofte in de praktijk niet veel terecht gekomen. Israel werd tot versoepeling van de blokkade gedwongen na de commandoraid op een hulpvloot voor Gaza, die in mei van dit jaar aan negen Turkse activisten het leven kostte.

In het rapport wordt geconstateerd dat Israel nu meer voedsel en sommige bouwmaterialen doorlaat, maar nog altijd grote bouwprojecten alsook de export grotendeels tegenhoudt. Voor de bouw van scholen en huizen -veel gebouwen werden beschadigd of verwoest tijdens Israels militaire operatie in de Gazastrook in december 2008 en januari 2009- is veel bouwmateriaal nodig.

De Verenigde Naties hebben voor de Gazastrook bouwplannen voor honderd scholen en tienduizend woningen. Slechts 7 procent van die projecten zijn opgestart en zelfs daarbij is veel vertraging opgetreden vanwege de Israelische bureaucratie, zeggen de VN.

De blokkade werd door Israel en ook Egypte ingesteld nadat de militante Hamas in de zomer van 2007 de macht in de Gazastrook had gegrepen. Sinds de versoepeling van de blokkade komt gemiddeld slechts 11 procent van de goederen binnen die voor de blokkade de Gazastrook binnenkwamen, zo wordt in het rapport geconcludeerd.

© NOVUM 2010
israel gazastrook blokkade palestina mensenrechtenorganisaties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?