Grootschalige fraude kinderopvang ontdekt

algemeen
7
2 dec '10
De overheid heeft een grootschalige fraude met kinderopvangtoeslag ontdekt.

Vijf mensen worden ervan verdacht op zeer grote schaal onterechte aanvragen voor kinderopvangtoeslag voor zichzelf en voor derden bij de Belastingdienst te hebben ingediend.

Opsporingsdienst Fiod verrichtte deze week op vier adressen in Amsterdam doorzoekingen in verband met het onderzoek. Met de fraude zijn vermoedelijk miljoenen gemoeid, meldt het ministerie van Financiën donderdag.

De vijf mensen en de mensen voor wie zij kinderopvangtoeslag aanvroegen hadden geen recht op de toeslag, omdat de kinderen bijvoorbeeld niet naar de kinderopvang gingen of omdat de ouders van de kinderen een uitkering ontvingen. Vermoed wordt dat de omvangrijke groep ouders die dankzij de aanvragen de toeslag ontving, een deel afdroeg aan de hoofdverdachten.

Staatssecretaris van Financien Frans Weekers (VVD) is verbolgen over de zaak. ''Het is te gek voor woorden dat er op zo'n manier misbruik van de kinderopvangtoeslag wordt gemaakt. Ik heb de Belastingdienst en de Fiod opdracht gegeven om zeer hard op te treden tegen dit soort fraude.''

De betrokken departementen gaan gezamenlijk de uitvoering en de regeling doorlichten op frauderisico's. Ook heeft de Belastingdienst aanvullende maatregelen genomen om fraude tegen te gaan. Zo heeft de Belastingdienst een meldpunt ingericht waar het publiek met tips over misbruik terechtkan.

Ook worden aanvragen voor een kinderopvangtoeslag die met terugwerkende kracht worden gedaan dubbel gecontroleerd. Verder heeft de belastingdienst een apart team opgericht dat de aanpak van de fraude coördineert.

© NOVUM 2010
fraude kinderopvangtoeslag opsporingsdienst fiod
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?