OPINIE: De bijstand, een moderne vorm van slavernij

algemeen
54
13 dec '10
Bijzonder slecht nieuws voor onder andere bijstandtrekkende PVV-stemmers.

Aan hun frustraties en misere lijkt voorlopig geen eind te komen: een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat burgers die een bijstandsuitkering ontvangen daar hand- en spandiensten tegenover gaan zetten. Het voorstel van de VVD (van nota bene een halve Marokkaan - VVD-Kamerlid Malik Azmani - dat moet haast wel pijn doen!) wordt onder meer gesteund door het CDA en de PVV. Minister Kamp van Sociale Zaken is opgedragen om zo snel mogelijk met een wet te komen die dat regelt: het liefst voor de zomer al, opdat de 'profiteurs' bukkend onder een hittegolf vrijwilligerswerk kunnen doen.

Bovengenoemd concept is niets nieuws: sinds 2006 kunnen gemeenten sommige mensen die een bijstandsuitkering aanvragen, aan het werk zetten. Maar dan gaat het voornamelijk om het opdoen van werkervaring. De Tweede Kamer wil nu dat de verplichting tot tegenprestatie voor iedereen geldt met een bijstandsuitkering.

Volgens Malik Azmani (VVD) is het 'logisch' dat van de mensen met een bijstandsuitkering om een tegenprestatie wordt gevraagd: ''De gemeenschap zorgt voor hen, dus dit is het minste wat we van ze kunnen vragen. Ze kunnen bijvoorbeeld thee en koffie rondbrengen in een bejaardentehuis. Of, zoals nu met de gladheid, het terrein rond het tehuis sneeuwvrij maken.'' Mirjam Sterk (CDA) haalde de dooddoener 'meedoen in de samenleving' van stal: ''Het is een kans om mensen zo snel mogelijk te laten participeren. Het is de bedoeling dat mensen niet heel lang in een uitkering zitten, maar uiteindelijk ook weer mee gaan doen in de samenleving''. Malik toont zich uiteindelijk wel een ruimhartig mens: ''Het is in principe voor iedereen, maar wel naar vermogen. Mensen die ziek zijn, kun je misschien niet in een bejaardentehuis aan het werk zetten. Daar moet je reeel in zijn.'' Nou Malik, dan heb ik nog wel een suggestie: wellicht dat een epileptische bijstandsgerechtigde als een levende dynamo voor het opwekken van groene stroom kan worden ingezet!

De enige politicus die wel wat zinnigs te melden had was Sadet Karabulut van de SP: ''Mensen in de bijstand leveren al een tegenprestatie, omdat er een sollicitatieplicht is. Bovendien moeten ze meewerken aan reintegratietrajecten. Ik vind het dan te ver gaan om ze ook nog klusjes te laten doen waar de gemeente zelf geen geld voor uit wil trekken. Dat lijkt haast wel slavernij.''

Daar slaat Sadet de spijker op zijn kop. Want werken voor je geld, daar is niets mis mee. Dan doen wij allemaal. Maar onder dwang - met dreiging van inkorting of zelfs stopzetten van de bijstandsuitkering - rotklusjes opknappen, wel. Dat de VVD de partij is die met deze 'kapitalistische vorm van Melkertbanen' komt valt ook te begrijpen. Het bedrijfsleven hoeft namelijk voor dit enorme reservoir aan personeel geen cent te betalen. Vertel mij: waarom zou een commerciele zorginstelling (zoals een bejaardentehuis) nog personeel inhuren als de directie met een belletje naar het gemeentehuis hordes gratis arbeidskrachten kan krijgen? Uitbuiting ten top!

Abdelhakim Chouaati

© MAROKKO.NL 2010
malik azmani bijstandsuitkering vrijwilligerswerk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?