Fit For Free aangeklaagd wegens hoofddoekverbod

sport
106
16 dec '10
Imane, Ouafa en Ikram werder geweigerd bij de vestiging van sportschool Fit for Free aan de Rotterdamse Hoogstraat.

Zij wilden zich op woensdag 15 december 2010  inschrijven om te gaan sporten, maar hun hoofddoek is daarbij een onoverkomelijke belemmering.
Fit for Free is van mening dat er tijdens het sporten geen petjes, bandana's, doeken of wat dan ook op het hoofd gedragen mogen worden. Niet uit veiligheidsoverwegingen zoals je weleens hoort, nee, de sportschool wil met deze huisregel een goede sfeer behouden en ordeverstoring tegengaan.

De Commissie Gelijke behandeling, die de gelijke behandelingswetgeving in Nederland handhaaft, heeft zich al eerder over deze zaak uitgelaten en zegt hierover dat de sportschool met het hanteren van deze huisregel ook personen treft die niet behoren tot de groep ordeverstoorders. Om die reden acht de Commissie de huisregel niet noodzakelijk. Het onderscheid naar godsdienst is daarom niet objectief gerechtvaardigd en moet gezien worden als indirecte discriminatie.

Fit for Free heeft in commentaar op deze uitspraak aangegeven dat het voor hen te lastig is om uit te leggen waarom de een geen petje mag dragen tijdens het sporten en een ander wel een (sport) hoofddoek om religieuze redenen.

In 2009 heeft de toenmalige staatssecretaris van Sport, Jet Bussemaker, de fitnessbranche al eens aangesproken op discriminatie van moslima's. Fit for Free heeft zich hier echter niets van aangetrokken.

RADAR vindt dit onaanvaardbaar. Er is een Algemene Wet Gelijke Behandeling waarin principes zijn vastgelegd. De Commissie die deze wetgeving controleert heeft geoordeeld. De oordelen van de Commissie zijn echter niet afdwingbaar, hoewel de meeste oordelen gewoon worden nageleefd.

RADAR zal dan ook samen met Imane, Ikram en Ouafa zowel de strafrechter als de civiele rechter vragen om een Fit for Free te vervolgen voor discriminatie en te dwingen tot het afschaffen van de regel die het voor moslima's onmogelijk maakt om te sporten bij een sportschool naar keuze.

Bron: radar.nl

© MAROKKO.NL 2010
imane ouafa ikram hoofddoek fiit for free radar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?