Iraanse agenten op scherp wegens bezuinigingen

buitenland
4
20 dec '10
De Iraanse hoofdstad Teheran is zondag overspoeld met veiligheidstroepen.

 De Iraanse regering was bang dat een stijging van de brandstofprijzen met ruim vierhonderd procent zou leiden tot onrust in het land. De stijging is het gevolg van het afschaffen van subsidies op brandstof en moet de druk op de economie van het land verminderen.

Agenten van de oproerpolitie namen hun posities in op belangrijke kruispunten, toen de maatregelen zondag van kracht werden. Er waren veel klachten van klanten te horen, maar nergens brak geweld uit. Ook in andere plaatsen in Iran bleef het bij gemor onder de bevolking.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei zaterdag in een toespraak voor de televisie dat de tijd was gekomen om de subsidies op brood en brandstof te verminderen. De economische 'operatie', zoals de bezuinigingen door de regering worden genoemd, stond al maanden op de agenda maar werd iedere keer uitgesteld uit vrees dat er, net als in 2007 toen de regering de hoeveelheid gesubsidieerde brandstof beperkte, rellen zouden uitbreken.

Volgens het nieuwe systeem krijgt iedere autobezitter zestig liter gesubsidieerde brandstof voor omgerekend dertig eurocent per liter. Een liter kostte voorheen nog geen tien cent. Elke extra liter brandstof kost vervolgens ruim vijftig eurocent, dit was eerder nog dertig cent.

De regering zegt jaarlijks ruim 75 miljard euro aan subsidies te betalen, hoewel deskundigen menen dat dit bedrag dichter bij de 22 miljoen euro ligt. Volgens Ahmadinejad kan het land dergelijke subsidies echter niet meer betalen.

Het tijdstip waarop de bezuinigingen worden aangekondigd, kan er op duiden dat het Iraanse regime de sancties die het Westen het land heeft opgelegd begint te voelen. Dit kan mogelijk leiden tot compromissen met wereldmachten als de Verenigde Staten in ruil voor versoepeling van de sancties. In zijn toespraak van zaterdag zei Ahmadinejad dat hij 'positieve punten' zag in de gesprekken met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland over het atoomprogramma van Iran.

© NOVUM 2010
iran teheran veiligheidstroepen mahmoud ahmadinejad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi