'Somaliers verdacht van link met Al-Shabaab'

algemeen
20
27 dec '10
De Somaliërs die vrijdag werden opgepakt voor terrorisme, worden verdacht van betrokkenheid bij de islamitische terreurgroep Al-Shabaab.

 Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van bronnen in de Somalische gemeenschap in Nederland, Kenia en de Somalische hoofdstad Mogadishu.
Een van de twaalf mannen die op kerstavond werden opgepakt zou familie zijn van een commandant van de aan Al-Qaida gelieerde terreuorganisatie Al-Shabaa
b. De bijnaam van de commandant, Mohamed Garmashaqo, zou ook de bijnaam zijn van de opgepakte eigenaar van een belhuis in Rotterdam Mohamed Abdullahi R.
Bekenden van belhuiseigenaar R. zeggen volgens de krant dat er geen sprake kan zijn van terrorisme. De verdachten zouden islamitisch zijn, maar niet radicaal.

Van de twaalf zijn er overigens zondag vijf vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Deze vijf worden ook al niet meer beschouwd als verdachte. Over het lot van de anderen wordt maandag in de loop van de dag besloten. Dan wordt gekeken of ze langer vast blijven zitten of dat ze ook weg mogen.

De advocaat van enkele van de verdachten, Michael Ruperti, is niet te spreken over de aanhoudingen naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD. De inlichtingendienst waarschuwde daarin voor een op handen zijnde aanslag in Nederland. De raadsman wil een onderzoek naar manier van werken van de AIVD. Tegenover Radio 1-programma Met het oog op morgen spreekt hij van een blunder.

© NOVUM 2010
somaliers al-shabaab mohamed garmashaqo terreurgroep
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?