Toenemende racisme tegen Arabische Israeli's

buitenland
34
4 jan '11
De Arabische minderheid in Israel kreeg de afgelopen maanden steeds meer te maken met gevallen van discriminatie.

 In de Knesset (het Israelisch parlement) werd al hevig gediscussieerd over de racistische behandeling van Arabische Israeliers die steeds ergere vormen begint aan te nemen.

Eind december hield de organisatie Joden voor een Joods Bat Yam al een protestactie omdat zij vinden dat een Joods meisje niet met Arabieren mag uitgaan. ''De mensen zijn het beu dat zo veel Arabieren uitgaan met Joodse meisjes'', zegt een van de organisatoren, Bentzi Gufstein. Eerder werd er al hevig gediscussierd in het Knesset over een religieuze richtlijn. Deze richtlijn verbiedt Joden hun appartementen te verhuren aan andersgelovigen. De richtlijn is vooral gericht naar de Arabische studenten van wie het overgrote gedeelte moslim is die in Safed verblijven. Tot verontwaardiging van veel organisaties werd de tekst door veel leidende rabbijnen ondertekend en ondersteund.''We moeten Arabieren niet helpen zich in Israel te vestigen'', zei Rabbi Shlomo Aviner van de nederzetting Beit El. Volgens hem moeten Joden die naar een woning zoeken voorrang krijgen en ziet het groeiend aantal Palestijnen die Israelisch staatsburger zijn als een vervelend probleem.

Israeli's die toch aan Arabische medeburgers verhuren worden bedreigd en komen op een lijst die door rechtse organisaties gemaakt worden. ''De Israelische democratie wordt bedreigd'', vindt Ronit Sela van de Vereniging voor Burgerrechten in Israel (Acri). ''Een steeds grotere racistische fractie steekt collectief de kop op. De atmosfeer werkt dat in de hand. Dit zou niet zijn gebeurd voordat de huidige rechtse bewindsploeg begon te regeren.'' De verontwaardiging in de Knesset over alle racistische daden is volgens sommige volksvertegenwoordigers gespeeld.

Israel telt ongeveer 1,2 miljoen staatsburgers die Arabisch als moedertaal hebben en grotendeels islamitisch zijn.


Bron: DeWereldMorgen

© MAROKKO.NL 2011
arabische israeli's israel palestina joden racisme moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?