Protesten Tunesie dwingen regering te luisteren

buitenland
4
11 jan '11
Ook vandaag moest de politie in verschillende dorpen optreden om de woedende menigte in bedwang te houden.

Dit weekeind zijn er al veertien doden gevallen tijdens protesten tegen de regering.

Getuigen vertellen persbureau Reuters dat de politie in greep door schoten in de lucht te lossen in het zuidwestelijke Gassrine. Bij begrafenissen van omgekomen demonstranten in Regueb laait het geweld telkens op. Regueb is inmiddels door de politie omsingeld waar ze knokken tegen 2000 demonstranten, hierbij gebruikt de politie traangas en waarschuwingsschoten. De Tunesische president Ben Ali benadrukte de boodschap te hebben ontvangen en beloofde voor 300.000 extra banen te zorgen, zo meldt Al-Jazeera. Ook de minister van Communicatie antwoordde: 'De regering heeft de boodschap ontvangen'. Toch benadrukte de president dat de onrust het werk is van gemaskerde bendes.

Als poging om de protesten een halt toe te roepen zijn alle scholen en universiteiten gesloten. De wekenlange protesten zijn de hevigste in drieentwintig jaar in het Noord-Afrikaanse land. Analisten vragen zich af of de protesten het einde inluiden van het regime van president Ben Ali. NRC buitenlandredacteur Carolien Roelants denkt dat het gewelddadige optreden van de politie tegen de regering kan werken.

Zij reageerde: ''Het is lastig te zeggen of de regering dit overleeft. Het regime kan nog heel wat geweld inzetten tegen de demonstranten, en de vraag is hoeveel die aankunnen. Als ze zo murw zijn dat ze ondanks dat geweld door blijven gaan, dan is er een kans dat de politie of het leger de steun aan de regering op een gegeven moment laat vallen. De protesten duren nu al erg lang, maar hoe lang ze nog moeten duren voor zo’n omslag komt weet niemand. En dan is de vraag: wie staat er op? Er is geen charismatische oppositieleider en het verzet is chaotisch. Dat wil niet zeggen dat er niet iemand opstaat die door dit protest vleugels krijgt, maar dat is nog niet gebeurd.''


Bron: NRC

© MAROKKO.NL 2011
protesten
tunesie
regering
gewelddadig
doden
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi