Ministerie raadt reizen naar Tunesie af

buitenland
11
13 jan '11
Uri Rosenthal adviseert alle Nederlanders die in Tunesië verblijven zich te registreren bij de ambassade.

Reizigers die niet per se naar Tunesië hoeven, kunnen dat land maar beter mijden vanwege de instabiele situatie, de gewelddadigheden tussen demonstranten en politie en de avondklok. Dat advies heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gegeven.

In de hoofdstad Tunis en andere steden zijn demonstraties aan de gang die zich onder andere richten tegen het economische beleid van de regering. Woensdag werd een avondklok ingesteld, maar desondanks vonden woensdagnacht in buitenwijken Tunis gevechten plaats tussen jongeren en de politie. Hier en daar werden schoten gehoord. Zeker vier mensen kwamen om.

De afgelopen weken kwam het tot confrontaties tussen demonstranten en de politie. Vooral jongeren gaan geregeld de straat op om te protesteren tegen de hoge werkloosheid in het Noord-Afrikaanse land. Zeker 27 mensen zijn om het leven gekomen.

Het ministerie ontraadt alle niet-essentiele reizen en adviseert demonstraties en samenscholingen te mijden, hoewel deze niet direct tegen buitenlanders zijn gericht. Reizigers wordt aangeraden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten altijd op te volgen en geen foto's of video-opnamen van overheidsgebouwen en demonstraties te maken. Ook is het beter moskeeen, kerken en synagogen en politieke discussies met de lokale bevolking te mijden, adviseert het ministerie.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is 'zeer bezorgd' over de ontwikkelingen in Tunesie. "De situatie gaat snel achteruit en het wordt onveiliger, ook voor Nederlanders die in Tunesie verblijven."

Er wonen ongeveer vijfhonderd Nederlanders in Tunesie, met wie de ambassade contact onderhoudt. Daarnaast verblijven er zo'n zevenhonderd Nederlandse toeristen.

© NOVUM 2011
uri rosenthal
tunesie
ambassade
demonstratie
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?