Albert Heijn (83) overleden

algemeen
139
14 jan '11
Albert Heijn is donderdag overleden. Dat bevestigt de supermarktketen vrijdagochtend.

De kleinzoon van de oprichter van de supermarktketen is 83 jaar geworden. Hij overleed in zijn woning in Pudleston Court in Engeland. Heijn was al jaren niet meer direct betrokken bij de bedrijfsvoering van Albert Heijn.

Onder leiding van Albert Heijn groeide de door zijn gelijknamige grootvader opgerichte supermarktketen uit tot een bloeiende multinational. Hij was van 1962 tot 1989 bestuursvoorzitter van Albert Heijn en Ahold en daarna nog tot 1997 lid van de raad van commissarissen.

Albert Heijn was de broer van Gerrit Jan Heijn, die in 1987 bij een ontvoering om het leven kwam. Heijn was een van de grondleggers van de wereldwijde invoering van de streepjescode en was betrokken bij de introductie van de selfservice in supermarkten in Nederland.

Volgens bestuursvoorzitter John Rishton van Ahold was Albert Heijn 'een charismatisch leider met een warme uitstraling die er zijn leven lang trots op was kruidenier te zijn'. "Klanten en medewerkers kwamen bij hem als vanzelfsprekend op de eerste plaats."

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) noemt Albert Heijn 'een van de aartsvaders van het Nederlandse bedrijfsleven'. Hij was volgens de minister het toonbeeld van Hollandse ondernemingszin. "Geen enkele ondernemer heeft de afgelopen decennia zoveel invloed gehad op het dagelijks leven in Nederland."

Supermarktbrancheorganisatie CBL laat weten bedroefd te zijn om het overlijden van zijn erevoorzitter. Hoe geliefd Albert Heijn was bij zijn collega's bleek bij zijn afscheid als CBL-voorzitter in een vol Beatrixtheater in Utrecht. Door dragers werden toen volgens het CBL de vaandels van alle supermarktketens in Nederland onder luid applaus binnengedragen als eerbetoon.

© NOVUM 2011
albert heijn pudleston court supermarktketen overleden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?