Palestijnen waren in 2008 bereid tot compromissen

buitenland
24
24 jan '11
De Palestijnen waren bereid compromissen te sluiten over twee van de neteligste kwesties: Jeruzalem en de Palestijnse vluchtelingen.

Dat heeft de Arabische televisiezender Al-Jazeera zondag gemeld op basis van gelekte documenten die in het bezit zijn van de zender.

Volgens Al-Jazeera hebben de Palestijnen gedurende de vredesonderhandelingen met Israël in 2008 aangeboden om de joodse enclaves in Oost-Jeruzalem te accepteren, op één na. In ruil daarvoor wilden de Palestijnse autoriteiten elders land terugkrijgen, waaronder een stuk land dichtbij de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël waar veel Arabische Israëliërs wonen.

Ook stelden de Palestijnen voor om de controle op de Tempelberg onder Israël, de Verenigde Staten, Saudi-Arabië, Egypte en Jordanië te verdelen. De maatregel zou van tijdelijke aard zijn, totdat Israël en de Palestijnen een permanente overeenkomst zouden hebben uitgewerkt.

De Palestijnen zouden tevens hebben ingestemd met een voorstel dat Israël tien jaar lang tienduizend vluchtelingen zou opnemen, in totaal honderdduizend. Jarenlang hebben de Palestijnen echter van Israël geëist dat alle mensen die zijn gevlucht als gevolg van de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948 en hun nakomelingen - inmiddels enkele miljoenen - het recht moeten hebben om terug te keren naar Israël. De Israëliërs hebben dit altijd geweigerd, omdat ze vrezen dat de grote stroom vluchtelingen het joodse karakter van de staat in gevaar brengt.

Ahmed Qureia, de destijds belangrijkste Palestijnse onderhandelaar die in 2008 de leiding had over de vredesbesprekingen, zei maandag echter dat 'grote gedeeltes van de documenten' verzonnen zijn. Hij ontkende een aanbod te hebben gedaan over de joodse enclaves in Oost-Jeruzalem. Volgens Qureia weigerde Israël deze kwestie te bespreken. De huidige Palestijnse onderhandelaar, Saeb Erekat, verwierp de berichtgeving van Al-Jazeera als 'leugens en halve waarheden'.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei zondag dat hij de leiders van de Arabische Liga te allen tijde op de hoogte heeft gehouden van de onderhandelingen met Israël. "Er is niets dat we voor onze broeders, de Arabieren, verborgen houden", zei hij.

Al-Jazeera beweert te beschikken over zestienhonderd documenten met vertrouwelijke informatie over meer dan tien jaar onderhandelen met Israël en de Verenigde Staten.

© NOVUM 2011
palestijnen jeruzalem al jazeera documenten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?