‘Huiselijk geweld tegen moslima's moet stoppen'

buitenland
311
25 jan '11
Veel Maghrebijnse vrouwen zijn het slachtoffer van huiselijk geweld. Het taboe is nog groter dan bij Vlaamse vrouwen.

Hajar S. is sinds augustus in Antwerpen het aanspreekpunt voor politie, parket en andere instellingen. In enkele maanden tijd heeft ze al 56 dossiers.

Aisha (37) haalt opgelucht adem als ze hoort dat Farid, haar man, met onmiddellijke ingang de woning moet verlaten. Achttien jaar was ze zo goed als zijn gevangene. Ze woonde in een huis met tralies voor de ramen en ommuurd met prikkeldraad, mocht nooit alleen naar buiten en mocht met zo goed als niemand contact hebben. Hij vernederde en verkrachtte haar. Alle luxe in huis ontbrak, behalve in die ene kamer waar alleen hij mocht komen. Ze mocht geen Nederlands leren en niet gaan werken.

Het verhaal van Aisha is niet uitzonderlijk. Maghrebijnse vrouwen zijn vaak het slachtoffer van huiselijk geweld. In augustus 2010 startten de stad Antwerpen en VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims) een project om deze vrouwen bij te staan. Hajar S. geeft in scholen, bij politie, OCMW en CAW's informatie over huiselijk geweld bij allochtonen. En ze is het aanspreekpunt als huiselijk geweld wordt vermoed. Ze heeft intussen al 56 dossiers.

‘Deze vrouwen worden opgesloten in huis, mogen niet naar buiten, mogen geen Nederlands leren en niet gaan werken, moeten een boerka dragen en hebben vaak veel kinderen', vertelt Hajar. ‘Die vrouwen kennen hun rechten niet, hebben geen geld en weten niets af van financiën. Het gaat bijna altijd om vrouwen die uit Marokko komen om hier te trouwen met een Marokkaans-Belgische man. Ze zijn meestal vijftien, twintig jaar getrouwd en hebben jarenlang het geweld ondergaan, want het is taboe om erover te praten, je moest je lot maar ondergaan. Tot de situatie zo ernstig is dat de politie moet tussenbeide komen, of dat de vrouw met verwondingen in het ziekenhuis wordt opgenomen en de verpleging huiselijk geweld vermoedt. Of kinderen vertellen iets op school, waardoor het CLB wordt ingeschakeld. Soms wil de man ook zelf scheiden omdat hij een jongere vrouw heeft ontmoet, maar dan wil hij zijn eerste vrouw wel zonder iets op straat zetten.'

Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2011
geweld huiselijk moslima's slachtoffer antwerpen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?