Rutte heeft meerderheid voor missie

algemeen
43
28 jan '11
Premier Mark Rutte (VVD) heeft een meerderheid van de Kamer achter het kabinetsvoorstel weten te krijgen om politietrainers naar Kunduz te sturen.

Na D66 en GroenLinks stemde ook de ChristenUnie donderdagavond tijdens het slotdebat in met de nieuwe missie naar Afghanistan.

Instemming van deze partijen was nodig voor een meerderheid. De fractie van André Rouvoet is ervan overtuigd geraakt dat de missie een bijdrage kan leveren aan het 'vertrouwen van de Afghaanse bevolking in de eigen politie en justitie'. Hierdoor kunnen de Afghanen in de toekomst zelf zorg voor de veiligheid van de bevolking gaan dragen, zei hij.

De 'belangrijke toezeggingen' van het kabinet hebben de ChristenUnie uiteindelijk over de streep getrokken. Aan het begin van de week stond de fractie nog afwijzend tegenover het oorspronkelijke voorstel, zei Rouvoet.

De regeringspartijen VVD en CDA stemden eerder op de avond al in met de missie. De fractie van GroenLinks kent weliswaar één dissident - Ineke van Gent - maar dat brengt de meerderheid niet in gevaar. De SGP stemt ook in. "Wij kunnen deze missie met overtuiging steunen", zei fractieleider Kees van der Staaij.
De PvdA, SP, gedoogpartij PVV en PvdD zijn tegen de missie. Volgens deze partijen is er geen sprake van een politiemissie, maar worden de agenten opgeleid tot paramilitairen.

© NOVUM 2011
premier mark rutte kunduz missie christenunie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?