Israel zwijgt over protest in Egypte

buitenland
88
29 jan '11
Benjamin Netanyahu heeft de woordvoerders van zijn regering opdracht gegeven niet te spreken over de verwikkelingen in Egypte.

 Bronnen rond de Israëlische premier zeiden echter dat het geweld in het buurland de banden met Egypte, een belangrijke bondgenoot van Israël, in gevaar brengt en kan overslaan naar de Palestijnse Autoriteit.

"Er is grote zorg over de gebeurtenissen in Egypte", aldus een anonieme bron. "We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en analyseren deze zodra ze plaatsvinden."

De bronnen zeiden te verwachten dat Mubarak de onrust overleeft, maar dat de banden met Israël schade oplopen als de Moslimbroederschap, een grote Egyptische oppositiebeweging, meer invloed krijgt.

Egypte was het eerste Arabische land dat drie decennia geleden vrede sloot met Israël. Het land is nog altijd een van de belangrijkste bondgenoten van de joodse staat, omdat het als brug dient naar de Arabische wereld.

Een tweede punt van zorg in Israël is dat de gewelddadige onlusten in Egypte overslaan naar de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en mogelijk ook naar een andere bondgenoot, Jordanië. De vrees bestaat dat strijders van Hamas, dat in Gaza aan de macht is, de gebeurtenissen aangrijpen en de grens oversteken.

© NOVUM 2011
benjamin netanyahu egypte israel jordanie mubarak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?