Mubarak spreekt Egypte toe

buitenland
0
2 feb '11
De Egyptische president Hosni Mubarak heeft dinsdagavond het Egyptische volk toegesproken.

 In zijn toespraak zei hij aan te blijven tot de verkiezingen in september. In de tussentijd gaat hij werken aan een vreedzame overdracht van de macht. Zijn regering moet de dialoog aangaan met alle 'politieke krachten' om tegemoet te komen aan de 'legitieme eisen van de Egyptische jeugd'.

Mubarak zei zijn aandacht te richten op het terugbrengen van de stabiliteit in het land om zo een vreedzame machtsoverdracht in september mogelijk te maken. De woorden van Mubarak werden direct door de demonstranten weggehoond. Ze jouwden de president uit en zwaaiden met schoenen boven hun hoofd als teken van minachting.
Volgens Mubarak is de oproep tot dialoog die vicepresident Omar Suleiman maandag deed op de staatstelevisie door sommige partijen afgewezen. Sommige partijen hebben het aanbod tot dialoog volgens hem verworpen omdat zij 'een eigen agenda hebben'. Mogelijk verwees hij hiermee naar oppositieleider Mohamed ElBaradei, die maandag reeds zei niet te onderhandelen met de regering zolang Mubarak niet is teruggetreden.

Toch wil Mubarak dat alle politieke partijen betrokken zijn bij de gesprekken over de grondwetshervormingen. Een van de wijzigingen die de president wil doorvoeren is een versoepeling van de strikte regels die gelden voor de deelname aan de presidentsverkiezingen. Daarnaast wil hij ook andere politieke en economische hervormingen gaan treffen.

De 82-jarige Mubarak zei Egypte niet te willen ontvluchten. "Ik heb gevochten voor dit land en zijn grondgebied, zijn soevereiniteit en zijn belangen verdedigd. Op deze grond zal ik sterven. De geschiedenis zal over mij oordelen, zoals zij over anderen heeft geoordeeld", aldus de president. "Moge God dit land en zijn volk beschermen", besloot Mubarak zijn rede.

© NOVUM 2011
egypte hosni mubarak toespraak omar suleiman
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?