VS willen dat Mubarak snel opstapt

buitenland
13
4 feb '11
De VS voeren overleg met Egyptische regeringsfunctionarissen over een mogelijk onmiddellijk aftreden van president Hosni Mubarak.

 Een van de opties die worden besproken is de vorming van een voorlopige regering met steun van het Egyptische leger, die later dit jaar nieuwe verkiezingen moet organiseren. Dat hebben medewerkers van de Amerikaanse regering donderdag gezegd.

In Caïro en andere Egyptische steden worden vrijdag nieuwe massademonstraties verwacht. De Amerikaanse regering vreest dat die tot nieuw geweld kunnen leiden als de Egyptische regering niet tegemoet komt aan de belangrijkste eis van de demonstranten: het snelle vertrek van Mubarak. De vorming van een overgangsregering is slechts een van de mogelijkheden die worden besproken, zeggen de regeringsmedewerkers.

Zij benadrukken dat de Verenigde Staten geen uitweg uit de crisis willen opleggen aan Egypte. De Amerikaanse regering is wel tot de conclusie gekomen dat Mubarak snel moet aftreden om de situatie niet verder uit de hand te laten lopen.

"De president (Barack Obama, red.) zegt dat nu het moment is om een begin te maken met een vreedzame, ordelijke en betekenisvolle overgang, met geloofwaardige en alle partijen omvattende onderhandelingen", zei Tommy Vietor, een woordvoerder van het Witte Huis. "Wij hebben met de Egyptenaren verschillende manieren besproken om dat proces vooruit te brengen, maar die beslissingen moeten allemaal genomen worden door het Egyptische volk."

© NOVUM 2011
verenigde staten regeringsfunctionarissen egypte hosni mubarak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi