'Volkswoede juiste straf voor verraad Mubarak'

buitenland
9
4 feb '11
De opstand tegen Hosni Mubarak is het juiste antwoord op het verraad van de Egyptische president jegens zijn volk.

Dat heeft ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke in Iran, gezegd in het vrijdagmiddaggebed in Teheran. De groeiende onrust in de Arabische wereld is een teken van 'islamitische bewustwording' in de regio, zei hij.

Iran beschrijft de volkswoede in Egypte als een herhaling van de Islamitische Revolutie van 1979, toen de Iraanse bevolking het regime van de door de Verenigde Staten gesteunde sjah omverwierp en de islamitische conservatieven aan de macht hielp.

Khamenei beschuldigde Mubarak ervan een lakei te zijn van de VS, de grootste bondgenoot van Egypte, en in die hoedanigheid te dansen naar het pijpen van Washington, met name waar het het conflict tussen Israel en de Palestijnen betreft. Egypte was het eerste land dat een vredesovereenkomst met Israël sloot, terwijl Mubarak gold als een van de belangrijkste bemiddelaars tussen Israel en de Palestijnen.

''De invloed van Amerika op de leiders van Egypte heeft (...) Egypte veranderd in de grootste vijand van de Palestijnen en in het grootste toevluchtsoord voor de zionisten'', aldus Khamenei. ''Deze explosie die we zien bij de Egyptische bevolking is het juiste antwoord op het grote verraad dat de verraderlijke dictator beging jegens zijn volk'', zei hij, zonder Mubarak daadwerkelijk bij naam te noemen.

Hoewel Iran de gebeurtenissen in Egypte vergelijkt met de Islamitische Revolutie zijn er veel verschillen. De Moslim Broederschap vormt in Egypte de grootste oppositiebeweging, maar de demonstraties worden georganiseerd door een los verbond van verschillende groepen, waaronder veel jonge, seculiere Egyptenaren zijn. De Broederschap wil islamitische wetgeving invoeren, maar heeft zich ook geschaard achter de hervormingsgezinde Mohamed ElBaradei.

© NOVUM 2011
ayatollah ali khamenei hosni mubarak egypte
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?