Grootschalige tentamenfraude bij Inholland

algemeen
36
8 feb '11
Studenten van de hogeschool Inholland in Diemen hebben op grote schaal gefraudeerd met tentamens.

 De hogeschool heeft aangifte gedaan van diefstal van de tentamens, zegt een woordvoerder van de hogeschool na een bericht hierover in de Volkskrant.
De zaak kwam aan het licht na een tip van een anonieme student. "We hadden al een vermoeden vanwege de hoge cijfers die waren gehaald."

Ongeveer honderd scholieren die een voldoende hebben gehaald moeten het tentamen overdoen. Degenen die een onvoldoende haalden komen voor een gewone herkansing in aanmerking.

De woordvoerder kon niet bevestigen dat een schoonmaker de toetsen uit afgesloten kamers had meegenomen. "Er is geen braakschade in de kamers waar de toetsen vandaan zijn gehaald. We onderzoeken wat er is gebeurd. De sloten zijn inmiddels vervangen."

Bij acht tentamens in de eerste tentamenperiode is volgens de hogeschool gefraudeerd. Het gaat om tentamens op financieel gebied zoals accountancy en controlling en tentamens over spelling.

Een schoonmaker had de toetsen volgens de krant voor het afnemen van het tentamen doorgespeeld aan studenten. De krant baseert zich op correspondentie tussen verontwaardigde studenten en de examencommissie.

Studenten van alle leerjaren hebben volgens de krant meegedaan aan de fraude. Die zou zijn begonnen in een klas waar een van de studenten op goede voet stond met een schoonmaker. Aanvankelijk werden de tentamens verspreid onder een kleine groep vrienden. Later werden ze echter doorverkocht aan studenten van alle jaren.

Het vertrouwen van de leraren in de leerlingen heeft een 'enorme deuk' opgelopen, schrijft de examencommissie volgens de Volkskrant. Sommige docenten zouden er letterlijk ziek van zijn dat studenten zo ver gaan om een voldoende te halen.

De hogeschool stelt dat alleen bij recent afgenomen tentamens is gefraudeerd. Een student beweert in de krant echter dat de fraude al een halfjaar gaande was. "Ik stap over naar een andere hogeschool, want mijn Inholland-diploma is straks niets meer waard."

© NOVUM 2011
diemen hogeschool inholland tentamens fraude
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?