'Vaak verzwegen bezit bij allochtoon in bijstand'

algemeen
154
9 feb '11
Allochtone bijstandstrekkers blijken vaak hun landhuizen, bedrijven of landerijen in het buitenland te verzwijgen.

 In tien procent van de onderzochte zaken is er sprake van verzwegen bezit in het buitenland, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van gegevens van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het ministerie deed onderzoek naar 945 allochtonen die in Nederland een bijstandsuitkering ontvangen. Daarbij werd samengewerkt met de ambassades in Turkije, Marokko, Suriname en Spanje.

Bezit in Nederland is voor het ministerie gemakkelijker op te sporen dan bezit in het buitenland. Toch kon in een op de tien gevallen een sanctie worden opgelegd.
De onderzoeken werden opgestart als er aanwijzingen waren dat iemand bezit of inkomsten in het buitenland verzweeg. Bijvoorbeeld als iemand wel erg lang in het buitenland verbleef of als er sprake was van hoge telefoonrekeningen door veelvuldig bellen met het land van herkomst.

In Spijkenisse bleek een Turks echtpaar dat al 250 duizend euro aan bijstand had ontvangen een appartementencomplex in Turkije te zitten. Een Tuks echtpaar uit Hoogezand-Sappemeer bleek onder meer negen appartementen, drie werkplaatsen met twee meubelzaken, vier percelen bouwgrond en drie hectare landbouwgrond te hebben.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) brengt de Tweede Kamer donderdag op de hoogte. De controles worden geïntensiveerd. In iedere zaak zou het om een paar ton onterecht ontvangen bijstand gaan.

© NOVUM 2011
allochtonen bijstand spanje marokko huizen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi