Somalische terreurverdachte mag uitgeleverd worden

algemeen
1
15 feb '11
Een Somalische terreurverdachte die in Nederland vastzit, mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De man zou deel uit maken van de Somalische terroristische organisatie Al-Shabab, volgens de VS een lokale afdeling van Al-Qaida.

De verdachte was in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. De rechter besloot de man in mei vorig jaar uit te leveren, omdat de feiten waarvan hij in Amerika wordt verdacht ook in Nederland strafbaar zijn. De Amerikaanse autoriteiten garandeerden destijds dat de Somaliër daar niet de doodstraf krijgt.

De man werd in november 2009 opgepakt in een asielzoekerscentrum in Dronten. Hij zou in 2007 en 2008 hebben geholpen mensen naar Somalië te laten reizen om daar te worden opgeleid door Al-Shabab. Een van hen pleegde in oktober 2008 een zelfmoordaanslag in de onafhankelijke deelstaat Puntland. Ook financierde de verdachte de aankoop van wapens.

De verdachte woonde tot 2008 in de Amerikaanse stad Minneapolis. Daarna verhuisde hij vermoedelijk naar Nederland, waar hij in het asielzoekerscentrum belandde.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© NOVUM 2011
al-shabab somalie terreurverdachte asielzoekerscentrum dronten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?