'Misstanden bij zorgverzekeraar Agis in Marokko'

buitenland
56
18 feb '11
Zorgverzekeraar Agis dwingt Nederlandse verzekerden in Marokko zich tegen hoge kosten te laten verzorgen door bevriende artsen.

Agis zou zaken doen met een corrupt netwerk van klinieken. Dat blijkt uit getuigenverklaringen in een dossier over misstanden bij Agis in Marokko die in het bezit zijn van de Volkskrant.

De verklaringen van onder meer verzekerden schetsen een beeld van een cultuur van steekpenningen, monopolies en vriendjespolitiek. Patiënten in Marokko worden door Agis consequent doorverwezen naar klinieken die te hoge bedragen vragen, schrijft de krant.

Ook worden opnames gerekt en wordt patiënten onnodige behandelingen opgedrongen. Niet zelden moeten patiënten vanuit het hele land gebruikmaken van een ambulancedienst uit Casablanca, die in het bezit is van de hoofdarts van Agis.

Verzekerden die zich in Marokko bij het steunpunt van Agis melden krijgen te horen dat een behandeling alleen wordt vergoed bij bepaalde klinieken. Deze klinieken leveren volgens bronnen niet per definitie de beste zorg.

Agis heeft ongeveer 130 duizend Nederlandse Marokkanen in haar bestand. Een woordvoerder van de zorgverzekeraar zegt de klachten te herkennen. Agis heeft de klachten serieus onderzocht, maar wil niets zeggen over de uitkomsten van dat onderzoek.

© NOVUM 2011
zorgverzekeraar agis marokko corruptie casablanca
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?