Tientallen doden bij zware aardbeving Nieuw-Zeeland

buitenland
0
22 feb '11
Bij een krachtige aardbeving in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn dinsdag zeker 65 mensen om het leven gekomen.

De beving, die plaatshad tijdens lunchtijd, richtte grote schade aan en een nog onbekend aantal mensen ligt nog onder het puin. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier John Key gezegd.

Door de beving met een kracht van 6,3 stortten zeker acht gebouwen in. De spits van de Christchurch Cathedral is afgebroken en op het plein voor het gebouw gevallen. De straten in de stad liggen bezaaid met brokken beton en stenen. Wegen en trottoirs vertonen grote scheuren en werden bevolkt door duizenden versufte, huilende en schreeuwende mensen. De burgemeester van Christchurch, Bob Parker, heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft mensen opdracht gegeven het stadscentrum te verlaten. Het leger is ingezet om mensen onder het puin vandaan te halen en een veiligheidscordon om het getroffen gebied op te werpen. De bevolking werd gewaarschuwd niet in de buurt te komen van beschadigde gebouwen, omdat deze mogelijk in elkaar kunnen storten. De luchthaven van de stad is gesloten en het belangrijkste ziekenhuis is korte tijd ontruimd geweest uit vrees voor de veiligheid van patiënten. De elektriciteit is uitgevallen en ook is er geen telefoonverkeer mogelijk. Waterleidingen zijn gebarsten en de straten lopen vol met water.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS lag het epicentrum van de beving op zo'n vijf kilometer van de stad op een diepte van 4 kilometer. De aardbeving werd gevolgd door naschokken met een kracht van 5,6 en 5,5.

September vorig jaar werd Christchurch ook al getroffen door een aardbeving. Deze was weliswaar krachtiger - de beving had een kracht van 7,1 -, maar hierbij kwamen geen mensen om het leven.

© NOVUM 2011
aardbeving nieuw zeeland john key
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi