''Verenigde Staten overwegen militaire actie tegen Libie''

buitenland
122
28 feb '11
De Verenigde Staten overwegen militaire actie tegen Libie.

De financiele sancties die president Barack Obama eergisteren had afgekondigd, zijn slechts het begin van een een resem stappen, "waaronder een mogelijke militaire actie". Dat schrijft de Washington Post onder aanhaling van hoge maar anonieme regeringsfunctionarissen. Tot het gamma mogelijke maatregelen behoort het instellen van een no fly-zone boven Libië, om luchtbombardementen op tegenstanders van het regime van Moammar al-Kadhafi te voorkomen.

Binnen de regering in Washington wordt er evenwel aan getwijfeld of een brede internationale consensus voor gespierd interventionistisch ingrijpen te vinden is. Washington verwacht met name tegenstand van China.

Gijzelnames
Hoewel de opstand in Libië tegen Kadhafi, sinds 2003 een bondgenoot van het Westen, al aan zijn veertiende dag toe is, duurde het tot woensdag vooraleer Obama met een veroordeling kwam die verder ging dan de geijkte statements over "bezorgdheid".

Volgens de krant hield de regering-Obama zich zo lang op de vlakte met betrekking tot het (veroordelen van het) harde optreden tegen de oppositie in Libië "uit angst voor gijzelnames". Obama vaardigde eergisteren zijn financiële sanctiebeleid uit nadat de laatste Amerikanen uit Tripoli waren opgestegen.

Bron: hln.be

© MAROKKO.NL 2011
barack obama libie verenigde staten china
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?