Moeten we ons zorgen maken over 'supermaan' op 19 maart?

algemeen
90
4 mrt '11
Een aantal astrologen vreest voor apocalyptische toestanden, want op 19 maart staat de maan het dichtst bij de Aarde.

Wetenschappers doen het af als nonsens. Het lunaire perigeum van zaterdag 19 maart wordt de sterkste van de laatste 18 jaar. Op dat moment zal de maan 'slechts' 356.577 km van de Aarde zijn verwijderd. Voor sommigen is dit het voorteken van extreme weersomstandigheden, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, kortom een kleine apocalyps. Maar niet iedereen denkt daar zo over.

Dode vogels en vissen
Volgens Pete Wheeler van het International Centre for Radio Astronomy hoeven we nog niet meteen naar onze schuilkelders te gaan. Ook al vielen er dit jaar al zomaar dode vogels uit de lucht en spoelden duizenden dode vissen aan op het strand. "Er zullen geen aardbevingen noch vulkaanuitbarstingen zijn," zegt hij tegen News.com.au. "Tenzij ze natuurlijk sowieso zouden gebeuren, ook zonder het perigeum van de maan."

Katrina
Wat staat ons dan wel te wachten? "De Aarde zal een lagere eb en een hogere vloed hebben dan gewoonlijk op dat moment. Niets om je zorgen over te maken." Geen boodschap misschien voor wie de orkaan in New England in 1938 meemaakte. Of de overstromingen in Hunter Valley in 1955, meldt News.com.au. Beide gebeurtenissen vonden plaats tijdens lunaire perigea. Ook cycloon Tracy in 1974 en orkaan Katrina in 2005 lieten van zich horen terwijl de Aarde dichtbij de maan stond.

Paranoia
Astronoom David Reneke acht de menselijke paranoia rond deze gebeurtenissen alarmerender dan een werkelijke apocalyps. "Als je maar hard genoeg je best doet, kun je verbanden leggen tussen elke natuurramp en iets in het universum, zoals een komeet, een planeet of de zon."

Aardbevingen
Professor Victor Gostin van de universiteit van Adelaide is iets voorzichtiger. "Er zou een verband kunnen zijn tussen zware aardbevingen rond de evenaar en nieuwe manen of volle manen. Dat komt omdat de getijden van de Aarde, zoals die van de oceanen, weleens finaal de aardbevingen in gang zouden kunnen zetten." We zullen het zien, nog vijftien nachten slapen.

Bron: ad.nl

© MAROKKO.NL 2011
astrologen aarde victor gostin aardbevingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi