Rechtzaken Guantanamo gevangenen gaan verder

buitenland
4
8 mrt '11
Barack Obama gaat toch verder met de processen.

De beslissing van president Barack Obama om de processen van gedetineerden in de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay in Cuba te hervatten effent de weg voor de berechting van diverse terreurverdachten van de aanslagen van 11 september 2001, onder wie het vermoedelijke brein Khalid Sheikh Mohammed. Obama's voornemen om de Guantanamo-gedetineerden op Amerikaanse bodem te berechten, stuitte op fel verzet in het Congres. Zijn verkiezingsbelofte om het detentiecentrum in Cuba binnen een jaar te sluiten werd niet ingelost, maar plannen in die richting zijn er nog altijd, liet het Witte Huis weten.

In Guantanamo worden de gedetineerden door een militair tribunaal berecht. Zo'n 25 gedetineerden zijn in afwachting van hun proces. Zes gevangenen zijn veroordeeld. Een van hen, Ali Hamza al-Bahlul, de voormalige mediachef van Osama bin Laden, kreeg levenslang. De eerste gedetineerde die voor de burgerrechter werd gebracht, werd in november schuldig bevonden aan slechts één van de 280 aanklachten die tegen hem waren ingediend. Het vonnis wakkerde de tegenstand tegen dit soort processen alleen maar verder aan.

Het ministerie van justitie wilde Mohammed eveneens voor de burgerrechter brengen, maar Obama stak hier uiteindelijk, onder zware politieke druk, een stokje voor. Het proces dat waarschijnlijk als eerste in Guantanamo hervat wordt, is dat van Abd al-Rahim al-Nashiri, het vermoedelijke brein achter de aanslag in 2000 op de USS Cole, voor de kust van Jemen. Al-Nashiri, een Saudiër van Jemenitische afkomst, zit al sinds 2006 vast. Voor een van de grootste dilemma's in Guantanamo Bay werd maandag een oplossing geboden. Gedetineerden die als te gevaarlijk voor vrijlating worden beschouwd, maar wegens gebrek aan bewijs niet kunnen worden veroordeeld, kunnen, zonder aanklacht, voor onbepaalde tijd worden vastgehouden.

Hun zaken worden van tijd tot tijd herzien, aldus het Witte Huis, maar als besloten wordt dat iemand moet worden vrijgelaten, is er geen verplichting om hier ook daadwerkelijk toe over te gaan.

Bron: nos.nl

© MAROKKO.NL 2011
guantanamo vs verdachten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?