HEMA 'respecteert Belgische gewoonten'

buitenland
78
8 mrt '11
De HEMA betreurt het onderdeel te zijn geworden van een politieke discussie rond hoofddoekjes.

 De warenhuisketen reageert hiermee op een Belgische uitzendkracht, wier contract bij het filiaal in Genk niet werd verlengd omdat zij een hoofddoek draagt.

De HEMA zegt zich te realiseren dat het om een gevoelig onderwerp gaat en geeft aan zich aan te passen aan de gewoonten van een land. "In België is het klaarblijkelijk niet gebruikelijk een hoofddoek te dragen in winkelketens, supermarkten en publieke functies." In Nederland is de hoofddoek onderdeel van de bedrijfskleding.

Het Belgische filiaal had er in eerste instantie mee ingestemd dat de uitzendkracht een hoofddoek kon dragen tijdens haar werk, maar hier reageerden volgens de HEMA veel klanten negatief op. Hierop is de uitzendkracht gevraagd haar hoofddoek niet meer te dragen, maar dat weigerde zij. Daarom is haar contract niet verlengd. "Wij benadrukken dat deze beslissing niet is gericht tegen het dragen van hoofddoeken in het bijzonder maar dat dit geldt voor alle uitingsvormen die afbreuk zouden doen aan een neutraal en discreet imago van HEMA."

Het gaat overigens om een autochtone vrouw die zich heeft bekeerd tot de islam. De HEMA wil er verder niet al te veel over kwijt. "Wat ons betreft is de kwestie hiermee afgedaan", zegt een woordvoerder.

© NOVUM 2011
hema hoofddoekjes genk uitzendkracht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?